Vijesti

Završen projekt energetske obnove zgrade Područne škole Djedina Rijeka, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin

Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin je u suradnji s Regionalnim koordinatorom razvoja Požeško-slavonske županije organizirala završnu konferenciju projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Djedina Rijeka, čime je uspješno završila još jedan projekt energetske obnove javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Sveukupno je to dvanaesti završeni projekt energetske obnove na području Požeško-slavonske županije, a peti iz Poziva referentne oznake 4c1.3 “Energetska obnova javnih ustanova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Završetak preostalih sedam projekata iz navedenog poziva očekuje se do kraja prve polovice iduće godine.

Završnoj konferenciji pristustvovali su pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Amalija Šimunković, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Anton Devčić, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin Slađana Švajda i brojni drugi uzvanici.

RAVNATELJICA OSNOVNE ŠKOLE STJEPANA RADIĆA ČAGLIN SLAĐANA ŠVAJDA

POMOĆNIK RAVNATELJICE REGIONALNOG KOORDINATORA RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ANTON DEVČIĆ

Načelnik Općine Čaglin ovom je prilikom učenicima Područne škole Djedina Rijeka poklonio televizor, dok je župan požeško-slavonski Alojz Tomašević obećao asfaltirati prostor oko Škole.

PREDSTAVNICA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA AMALIJA ŠIMUNKOVIĆ

NAČELNIK OPĆINE ČAGLIN DALIBOR BARDAČ

Projektom energetske obnove povećana je toplinska zaštita vanjskih zidova zgrade, poda prema tlu i prema negrijanom prostoru, stropa prema negrijanom prostoru te je zamijenjena postojeća vanjska stolarija. Uz radove na energetskoj obnovi kroz projekt su financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, usluga stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu bio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost.

ŽUPAN POŽEŠKO-SLAVONSKI ALOJZ TOMAŠEVIĆ

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 501.639,67 kn, od čega bespovratna sredstva iznose do 292.106,76 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnosti partnera na projektu u iznosu do 4.411,77 kn. Ostatak iznosa se obvezala preuzeti Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole, ali se zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, udio financiranja Županije značajno smanjio. Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni poziv te tako osigurala do 128.714,61 kn za vlastiti udio sufinanciranja, čime je za Županiju preostalo financirati do 76.406,53 kn.

POMOĆNIK MINISTRICE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU DAVOR HUŠKA

Provedenim projektom ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 46,14% te ušteda potrebne toplinske energije u iznosu od 59,83% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C.

DJELATNICA REGIONALNOG KOORDINATORA RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ANDREJA HAJDINGER

Razdoblje provedbe projekta započelo je u ožujku 2016. godine, s elementom izrade projektne dokumentacije kojom je izrađen glavni projekt prema kojem je izvedena energetska obnova. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je sklopljen 11. prosinca 2017. godine, koji je ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića Čaglina potpisala zajedno s predstavnikom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničkog tijela razine 1 na projektu i predstavnikom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posredničkog tijela razine 2 na projektu. Završetak projekta se očekuje u narednih mjesec dana, kad se obradi preostala dokumentacija u sklopu slanja Završnog zahtjeva za nadoknadom sredstava i Završnog izvješća o provedbi projekta.

RECITACIJA UČITELJICE SNJEŽANE MATIĆ POTOČNJAK

Završna konferencija završila je prigodnim programom učenika Područne škole Djedina Rijeka te recitacijom bivše učiteljice u Djedinoj Rijeci, gospođe Snježane Matić Potočnjak.

PRIGODNI PROGRAM UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE STJEPANA RADIĆA ČAGLIN

Skip to content