Vijesti

Započeo proces mapiranja potreba u zdravstvu i socijalnoj skrbi za područje Požeško-slavonske županije

Radni sastanak Županijskog tima za mapiranje potreba u zdravstvu
Radni sastanak Županijskog tima za mapiranje potreba u zdravstvu

PUB HUB tim Medicinskog fakulteta u Zagrebu (podružnica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“) pod vodstvom prof.  Aleksandra Džakule trenutno provodi Mapiranje potreba za razvojem i investicijama u zdravstvu i dugotrajnoj skrbi sukladno metodologiji koja je odobrena od strane Europske komisije.

Mapiranje potreba za razvojem i investicijama u zdravstvu i dugotrajnoj skrbi su uvjet koji Europska komisija traži od država članica koje žele ulagati sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) u zdravstvo, kako bi se osiguralo da će se odabrati investicije usmjerene na stvarne potrebe.  Provodi se prema  principu ‘bottom-up“  gdje glavni fokus predstavljaju NUTS 3 te građani.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ, Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ, Senka Horvat

Mapiranje se provodi na razini pojedine županije, od strane stručnjaka iz područja zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, predstavnika jedinica regionalne/lokalne samouprave i civilnog društva. Preporuka Ministarstva zdravstva je da mapiranje koordiniraju regionalni koordinatori i županijski odjeli nadležni za zdravstvo i socijalnu skrb, što u našem slučaju podrazumijeva podršku Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije te Upravnog odjela Požeško-slavonske županije za društvene djelatnosti. Uz djelatnike iz navedenih institucija uspostavljen je Županijski tim s predstavnicima najvažnijih zdravstvenih i socijalnih ustanova koji dobro poznaju zdravstvene i socijalne probleme kao i intervencije koje je u tom području potrebno poduzeti.

S obzirom na navedeno, dana 28. travnja 2021. godine u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održan je radni sastanak Županijskog tima na kojem se predstavio sam proces mapiranja, definirale uloge u timu te odredio daljnji plan aktivnosti.

Rezultat mapiranja je analiza stanja i potreba u zdravstvu i dugotrajnoj skrbi na području Požeško-slavonske županije koja će se sagledavati usporedno prema stanju i trendovima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Skip to content