Vijesti

Važnost ruralnog razvoja – stanje projekata i novi natječaji

O ruralnom razvoju te stanju projekata i novim natječajima, posebice u poljoprivrednom sektoru danas su u prostorijama Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije na konferenciji za novinare govorili ravnateljica ustanove mr.sc. Senka Hrovat i savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović.

“Trenutno se nalazimo na sredini korištenja europskih sredstava za ruralni razvoj i pravi je trenutak za sve koji planiraju uključiti se da dođu po informacije i pripreme se za natječaje. U sektoru poljoprivrede postoji nekoliko izvora financiranja od kojih je najizdašniji Program Ruralnog razvoja, zatim „Vinska omotnica”, koja je namijenjena vinarima, te nacionalni natječaji. U našoj županiji povlačili su uspješno sredstva i od kako postoje programi ruralnog razvoja ili nacionalni programi pripremili smo 90 prijava ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna pri čemu se najveći broj prijava odnosio na naše manje poljoprivredne proizvođače.” –  istaknula je ravnateljica Horvat.

 

O prijavljenim projektima u području poljoprivrede na natječaje iz Programa ruralnog razvoja i natječajima Ministarstva poljoprivrede kao i informacijama o novim natječajima, govorio je savjetnik za poduzetništvo Stjepan Jakopović, istaknuvši da od 89 projekta koji su pripremljeni iz područja poljoprivrede njih 86 odnosi se na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnike s područja Požeško-slavonske županije.

”Vrijednost tih projekata je 12,2 milijuna kuna od čega su četiri već realizirana, njih 12 ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna u ovom trenutku se provodi, a za 56 projekata čekaju se odluke o financiranju. Mi smo se uz samu pripremi u izradi projekata opredijelili i za koncept radionica. Rezultat je povećanje prijave jer su ljudi tako dobili pravu i kvalitetnu informaciju. Program ruralnog razvoja nisu samo dvije tri mjere koje su najpopularnije, a svake godine se uvode i neke nove mjere i mogućnosti za dobivanje sredstava i pospješivanje poslovanja.”  – izjavio je Jakopović.

Skip to content