Vijesti

Usvojen Operativni program “Konkurentnost i kohezija” za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020.

Vlada Republike Hrvatske održala je 12. prosinca 2014. godine, telefonsku sjednicu na kojoj je, nakon višemjesečnog usuglašavanja, prihvatila prijedlog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020. , a isto je učinila i Europska komisija (EK), donošenjem Odluke o odobrenju ovog Programa u ranim popodnevnim satima.
 
„To je veliki uspjeh. Naš najveći operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014.-2020. usvojen je od strane Europske komisije. Time je otvoren put za korištenje 6,881 milijardi eura  EU sredstava za ulaganje u rast i razvoj“, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. 
 
Glavna uprava za regionalni razvoj Europske komisije zaprimila je 203 operativna programa, a do danas ih je bilo odobreno 34.
 
U okviru cilja „Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi eura, od čega je 6,881 milijardi eura dodijeljeno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.,  i to 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda.

Gotovo 2 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije, a značajan udio ulaganja, od više od 3,5 milijardi eura, uložit će se u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet).

Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ izrađen je u suradnji tijela državne uprave, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i civilnog društva. Tijekom izrade ovog dokumenta održano je i nekoliko savjetovanja s javnošću o prioritetnim područjima ulaganja obuhvaćenih ovim programom. Cjelokupni proces koordiniralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U izradi dokumenta bitno je naglasiti i kontinuiranu suradnju sa službama Europske komisije, koja po završetku procesa donosi operativne programe, odnosno formalno odobrava korištenje ESI fondova kako je opisano u tim programima.

[article_files src=”1418634815operativni_program_konkurentnost_i_ko.pdf>Preuzmi datoteku 

Skip to content