Vijesti

Ugovoreno 148 mil. kuna iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

1.7.2020. održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Riječ je o pet  strateških i razvojnih projekata na području Županije kojima tehničku pomoć i podršku kako u pripremi tako i u provedbi pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.  

Potpisivanjem ovih pet ugovora ukupno je ugovoreno 148.128.885,84 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 125.288.096,50 kuna.

Ugovore je svečano dodijelio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić, a nazočili su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dalibor Huška, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Požeško-slavonske županija Alojz Tomašević, gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir i gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić.

Od ukupno pet projekata, Požeško-slavonska županija nositelj je dva – Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije te Trenkov dvorac-izrada dokumentacije.

Okosnicu projekta Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije čini izrada Studije geotermalnog potencijala PSŽ, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za Toplovod u Lipiku te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Partneri projekta su: Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.876.000,00 kuna od kojih je 1.594.600,00 kuna bespovratnih sredstava.

Drugi projekt pod nazivom Trenkov dvorac-izrada dokumentacije obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Dvorca i parka u Trenkovu te potrebnu muzeološku dokumentaciju. Budući posjetiteljski centar otkrit će zanimljive priče o barunu Trenku i povijesti samog dvorca. Ukupna vrijednost projekta je 4.507.250,00 kuna, a bespovratna sredstva iznose 3.831.162,50 kuna.

U okviru tehničke pomoći, osim prethodno navedenih, projekt Kuća graševine još jedan je u nizu za koji se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija. Riječ je o potrebnoj dokumentaciji za izgradnju centralnog mjesta Svijeta graševine – Kuće graševine u Kutjevu koja će biti interpretacijski centar vinske tradicije i kulture. Nositelj projekta je Grad Kutjevo, partner projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 2.913.500,00 kuna, a bespovratna sredstva iznose 2.476.475,00 kuna.

Projekt Grada Pakraca pod nazivom „Svijet graševine“ obuhvaća radove na izgradnji i opremanju Spahijskog podruma u Pakracu i Muzeja bećarca u Pleternici te aktivnosti usmjerene na brendiranje i promociju Svijeta graševine. Partneri projekta su Požeško-slavonska županija kao idejni začetnik priče i brenda „Svijeta graševine“, Grad Pleternica, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac te Javna ustanova Pleternica. Ukupna vrijednost projekta je 65.772.030,00 kuna, dok bespovratna sredstva ovog projekta iznose 55.486.866,07 kuna.

Naposlijetku, ugovoren je i projekt pod nazivom „Terme Lipik“. Ovaj projekt obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Ville Zinke,  „Vila dobre vode“ u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćeno modernim tehnologijama te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki u kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu. Nositelj projekta je Grad Lipik, partneri projekta su Toplice Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika. Ukupna vrijednost projekta je 73.060.105,84 kuna, a bespovratna sredstva iznose 61.898.992,93 kuna.

Navedeni projekti rezultat su dobre pripremljenosti projekata od strane nositelje i partnera, ali i uspješnog i dugotrajnog zalaganja rada Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, koji se protežu na period od prije potpisivanja Razvojnog sporazuma 2018. godine kada je trebalo prepoznati i obraniti važnost navedenih projekata za financiranje i uvrštavanje u navedeni Sporazum. Također, posebno smo ponosni na aktivnosti koje se vežu uz poslove  pripreme  projektnih prijedloga te na povjerenje koje su nam nositelji i partneri povjerili u realizacije aktivnosti koje slijede u narednom periodu.

 

Skip to content