Vijesti

U Jakšiću održana 17. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Pod predsjedanjem Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, u Općini Jakšić održana je 17. Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz načelnika Općine Jakšić te županicu Antoniju Jozić, sjednici je prisustvovala i Senka Horvat, ravnateljica Razvojne agencije PANORA.

Otvarajući sjednicu, Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je od 2016. godine u pet slavonskih županija ugovoreno 2,9 milijardi eura, a prioritetna ulaganja imaju pozitivan učinak na razvoj ovog kraja. Tako je u ovih pet županija danas 26.500 više zaposlenih, udvostručen je izvoz, a za čak 54% je povećana vrijednost investicija u dugotrajnu imovinu.

„Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja o onome što radimo i onome što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni“, poručio je predsjednik Vlade Plenković. Čestitao je županici Jozić na uspješnoj prijavi projekta „Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Požegi“, za koji joj je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i šumarstva Josip Dabro na početku sjednice uručio odluku o financiranju u vrijednosti od 10 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Dodjela Odluke o financiranju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće
Dodjela Odluke o financiranju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavio je rezultate ulaganja iz nacionalnih programa koje na području pet slavonskih županija provodi Ministarstvo: „Kroz trogodišnji Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema s 25,4 milijuna eura financirali smo 63 projekta na ovom području, čemu treba dodati i 8,22 milijuna eura ulaganja u 197 projekata iz naših ostalih nacionalnih programa samo u ovoj godini“.

Osvrnuo se i na aktualna ulaganja iz europskih fondova, uključujući programe prekogranične suradnje sa Mađarskom i Srbijom, kao i ulaganja u urbani razvoj slavonskih gradova kroz ITU mehanizam. „Cilj prekograničnih suradnja jest zajednički rješavati izazove te iskoristiti sve potencijale za rast u pograničnim područjima. S druge strane, kroz ITU mehanizam ulažemo sredstva u gradove kao katalizatore razvoja svojih urbanih područja. Na području Slavonije, Baranje i Srijema do sada je otvoreno 7 poziva vrijednih 26,7 milijuna eura, dok se do kraja godine očekuje njih još 6 vrijednih 24,26 milijuna eura“, pojasnio je ministar Erlić te dodao kako će se kroz ovaj mehanizam ulagati u biciklističku, obrazovnu, sportsku i kulturnu infrastrukturu, kao i turističku ponudu. Ukupno su za 6 slavonskih ITU gradova – Viroviticu, Požegu, Slavonski Brod, Osijek, Vukovar i Vinkovce – osigurana 164 milijuna eura.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Resorna izlaganja održali su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i šumarstva Josip Dabro, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Uvodna obraćanja imali su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Skip to content