Vijesti

Svečano predstavljanje projekta ”Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)”

U prostoru Kompleksa kurije Janković, Gradske vijećnice Grada Pakraca, dana 13.10.2020. godine održana je početna konferencija projekta Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje).

Predstavljanju projekta nazočili su uz gradonačelnicu Grada Pakraca, Anamariju Blažević kao korisnika projekta i pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Matea Radić, dožupan Vedran Neferović, gradonačelnica Grada Pleternice Antonija Jozić kao jedan od projektnih partnera, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat, predstavnici ostalih partnerskih institucija i drugi uzvanici.

Davor Huška, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije
Davor Huška, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Svijet graševine predstavljen je kao jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projektom su obuhvaćeni radovi na izgradnji i opremanju Spahijskog podruma u Pakracu i Muzeja bećarca u Pleternici te aktivnosti usmjerene na brendiranje i promociju Svijeta graševine.

U cilju promicanja i osiguravanja održivosti projekta, nužno je pozicionirati brend “Svijet graševine” na tržištu što će se ostvariti kroz aktivnosti promocije „Svijet graševine“ čiji je nositelj Požeško-slavonska županija. Kako bi se prezentirala i pozicionirala nova kulturno-turistička destinacija, izradit će se sva potrebna strateška i upravljačka, studijska i izvedbena dokumentacija te promotivne produkcije koje će pridonijeti oživotvorenju  i stvaranju jedinstvenog brenda “Svijeta graševine”.

Projekt „Svijet graševine“ jedan od od tri projekta financiranih u okviru Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema za područje Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta je 65.772.029,98 kn od čega bespovratna sredstva iznose 55.486.866,07 kn, odnosno 85% ukupne vrijednosti.

Jelena Ferdebar Hak, voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata

Razdoblje provedbe projekta je od 29. rujna 2017. do 29. lipnja 2023. Međutim, kao ideja, projekt Svijet graševine svoje prve aktivnosti bilježi već u 2013. godini, što ukazuje na činjenicu kako kvalitetni strateški projekti zahtijevaju vrijeme, trud i velike pripreme do početka same realizacije.

U cjelokupnom procesu planiranja, prijave i provedbe na projektu je uključen veći broj partnera:

  • Požeško-slavonska županija,
  • Turistička zajednica Požeško-slavonske županije,
  • Grad Pleternica,  
  • Muzej grada Pakraca,
  • Gradska knjižnica Pakrac te
  • Javna ustanova Pleternica.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi pruža Regionalni koordinator razvoja PSŽ.

Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije

Važnost značaja predmetnog strateškog projekta očituje se u razvoju kulturno–povijesne turističke ponude temeljene na obnovi kulturne baštine koja će unaprijediti turistički potencijal destinacije stvarajući nova radna mjesta i povećavajući prihode MSP što će pridonijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj razini.

Skip to content