Vijesti

Svečano predstavljanje projekta obnove baštinske atrakcije – Dvorca i parka u Trenkovu

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije dana 26. ožujka 2021. godine održana je početna konferencija projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija dok je tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekta povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije.

Predstavljanju projekta nazočili su ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, načelnik općine Velika Ivica Potočanac, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Branka Kuba, Ivica Samarđić ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije te Jelena Ferdebar Hak voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata u Regionalnom koordinatoru razvoja PSŽ, koja je moderirala i predstavila projekt.

Glavna aktivnost ovoga projekta je izrada projektno – tehničke i muzeološke dokumentacije nužne za obnovu baštinske atrakcije Požeško-slavonske županije – dvorca u Trenkovu i pripadajućeg perivoja koji okružuje sam dvorac.

Riječ je o projektu vrijednom 4.507.250,00 kuna, pri čemu  bespovratna sredstva iznose 3.831.162,50, odnosno 85 posto sredstava sufinanciranih iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Razdoblje provedbe projekta je od 29. studenoga 2019. do 29. studenoga 2023. godine.

Sa svojim povezanim objektima i elementima, dvorac i park u Trenkovu prostiru se na površini od oko 9 ha. Cijeli kompleks, odnosno sve čestice na kojima se prostiru dvorac i park dio su prirodne i povijesne cjeline – Dvorac u Trenkovu zajedno s parkom i tri pripadajuća objekta koja se nalaze uz dvorac, upisan je u registar kulturnih dobara Ministarstva kulture, kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro dok je  park koji okružuje dvorac upisan u Registar zaštićenih objekata prirode kao spomenik parkovne arhitekture.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat predstavila je što se zapravo želi ostvariti u Trenkovu uz naglasak kako je izrađena projektno-tehnička dokumentacija preduvjet obnove kompleksa dok će muzeološka dokumentacija još podrobnije odrediti sadržaje, funkcionalno zoniranje sadržaja unutar objekta i kompleksa kao i načine upravljanja ovom infrastrukturom.

Predstavljene funkcije budućeg kompleksa rezultat su izrade Interpretacijskog plana, a osmišljene su podjednako prema potrebama lokalne zajednice, ali i za buduće posjetitelje ovog kraja. U procesu izrade navedenog dokumenta organizirane su višednevne radionice na kojima su sudjelovali predstavnici najvažnijih kulturnih ustanova Županije, članovi udruga te osobe iz raznih područja humanističkih znanosti.

Dodatna potvrda ovog projekta je činjenica kako je Dodatkom 2 Sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema predviđeno 71 mil. kuna za realizaciju projekta u cijelosti.

Zasigurno je kako će obnova dvorca i njegove nove funkcije vratiti dvorcu značaj koji je s vremenom izgubio te će utjecati na promociju Trenkova, Velike, ali i same Slavonije, kao i na daljnji razvoj lokalne i regionalne zajednice.

Također, imajući u vidu da se na području Požeško-slavonske županije trenutno radi na nekoliko kulturno-turističkih projekata, nedvojbeno je da će kroz nekoliko godina Požeško-slavonska županija postati nezaobilazna ruta turista željnih neotkrivenih dragulja kontinentalne Hrvatske.

Skip to content