Vijesti

Požeško-slavonskoj županiji osigurano dodatnih 501,75 mil. kn. kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja, Srijem

U Našicama 5. listopada 2020. održana je 11. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su nazočili župan Alojz Tomašević i Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Jedan od važnijih zaključaka sjednice je sklapanje Dodatka II. Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema u okviru kojeg je osigurano 10,7 milijardi kuna za 38 projekata. Sklapanje Dodatka 2 znači proširenje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili novi izvori financiranja za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.

U okviru ovog dodatka u Razvojni sporazum uvršteni su sljedeći projekti za područje Požeško-slavonske županije: Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije u vrijednosti 88.000.000,00 kn, Kuća graševine  u vrijednosti 64.500.000,00 kn, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu  u vrijednosti 120.000.000,00 kn, Trenkov dvorac  u vrijednosti 71.000.000,00 kn, Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije u vrijednosti 45.000.000,00 kn, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u vrijednosti 50.000.000,00 kn i  Nova ergela Lipik (Rekreacijsko područje jezera  Raminac  Lipik) u vrijednosti  63.250.000,00 kn.

Projekti Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije,  Kuća graševine, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu, Trenkov dvorac i  Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje PSŽ odnose se na realizaciju projekata za koje se trenutno izrađuje projektno-tehnička dokumentacija.

Nakon sjednice Savjeta Slavonije, Baranje i Srijema u Našicama uručeno je 66 ugovora ukupne vrijednosti 439,5 milijuna kuna od čega je 315,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Jedan od potpisanih je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Uspostavu infrastrukture RCK Panonika. Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega kome tehničku pomoć i podršku kako u pripremi tako i u provedbi pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Vrijednost projekta je 30.000.000,00 milijuna kuna, a financira se u potpunosti iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim spomenutog, za područje Požeško-slavonske županije ugovorena su dodatno četiri projekta u vrijednosti 15,5 milijuna kuna, a uključuju projekt Centra za socijalnu skrb Požega, te projekte financirane u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali na području Grada Pakraca i Općine Velika.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi kuna. To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru.

Ministrica Tramišak dodala je kako u sklopu priprema za novo programsko razdoblje EU 2021-2027 Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova osiguralo je tehničku pomoć Svjetske banke za izradu teritorijalne strategije za projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” gdje su nakon brojnih sastanaka definirane ključne strateške grane gospodarstva, ulaganje u informacijsko-komunikacijske tehnologije, prehrambeno-prerađivačke industrije, drvno-prerađivačke industrije i daljnji razvoj kontinentalnog turizma.

Pregled Zaključaka XI. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u cijelosti možete pronaći ovdje.

Skip to content