Vijesti

Sjednica Partnerskog vijeća Požeško-slavonske županije

Središnja tema sjednice Partnerskog vijeća Požeško-slavonske županije koja je održana 29. studenoga 2017. godine u HGK – Županijskoj komori Požega, bila je odabir projekata unutar Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave radi pružanja financijske pomoći u izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte. 
Najviši iznos sredstava iznosi 1.000.000,00 kuna za općine i gradove, odnosno 2.000.000,00 kuna za Županiju, s tim da je za našu županiju ukupno predviđeno 6,4 mil.kn, a omjer sufinanciranja od strane Ministarstva iznosi između 85 i 90%, ovisno o indeksu razvijenosti projektnog područja.
Svi prihvatljivi podnositelji trebali su svoje projektne prijedloge za izradu dokumentacije dostaviti nadležnom regionalnom koordinatoru, tj. Regionalnoj razvojnoj agenciji – PANORA na daljnju obradu i provjeru na temelju kojih se projekte razvrstavalo na Listu prvenstva ili na Rezervnu listu sukladno broju bodova, a koje je na kraju trebalo odobriti upravo Županijsko partnersko vijeće na današnjoj sjednici. 
Na natječaj su se prijavili svi prihvatljivi podnositelji s područja naše županije, a svi pristigli projektni prijedlozi, njih 22, ocijenjeni su prihvatljivima za Listu prvenstva. Na Rezervnu listu nije stavljen niti jedan projekt, no daljnja odluka ovisi o Ministarstvu regionalnoga razvoja koje će na kraju odlučiti koji će se projekti zapravo financirati.
Županijskom partnerskom vijeću predstavljeni su i aktualni natječaji, te napredak nove Županijske razvojne strategije koja treba biti odobrena i od strane Županijske skupštine nakon što se utvrdi je li za istu potrebno izraditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš.

Skip to content