Vijesti

REGIONALNI KOORDINATOR RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE POTPISAO UGOVOR O SUFINANCIRANJU PROJEKTA „ZAJEDNO DO RAZVOJA 2“ VRIJEDAN 2,5 MILIJUNA KUNA

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ-PANORA mr.sc.  Senka Horvat potpisala je Ugovor o sufinanciranju projekta „Zajedno do razvoja 2“ vrijedan 2,5 milijuna kuna u sklopu Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu Ministarstva regionanalnoga razvoja i fondova EU.

Za ovaj projekt već su ostvarena sredstva iz EU fondova u iznosu 20.725.064,07 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.382.428,39 kuna. Svrha projekta je jačanje općih kapaciteta potrebnih za uspješnu pripremu i provedbu projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, te pružanje direktne podrške za pripremu projekata za financiranje iz ESI fondova.

Također, potpisano je još 9 ugovora za sufinanciranje koji se odnose na energetske obnove a koje je PANORA pripremala i koji su već dobili financijska sredstva iz EU fondova, a to su: Požeško slavonska županija za energetsku obnovu zgrade osnovne škole Fra Kaje Adžića u Pleternici, Opća županijska bolnica Požega, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, Dom za starije i nemoćne osobe Požega, Osnovna škola ”Mladost” Jakšić, Područna škola Badljevina, Osnovna škola Grigora Viteza u Poljani, Područna škola Ruševo u općini Čaglin te Područna škola Podgorje u Vetovu. Regionalni koordinator razvoja PSŽ-PANORA je te iste projekte i prijavio na Program za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove iznosi 20.394.044,16 kn.

Grad Pakrac je potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije za obnovu objekta stare pakračke bolnice. Buduća namjena ovog objekta je Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam, a početna sredstva za projektnu dokumentaciju Ministarstvo je ovim ugovorom osiguralo u iznosu od 1.955.000,00  kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 2.300.000,00 kuna. Regionalni koordinator razvoja PSŽ sudjelovao je u izradi i pripremi ovoga projekta kao i u pripremi projekta Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje Požeško-slavonske županije kojemu je nositelj Požeško-slavonska županija, a ukupna vrijednost iznosi 2.526.000,00 kn od čega su bespovratna sredstva 2.147.100,00 kuna Javnog poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu .

Također, ugovore o sufinanciranju s područja naše županije potpisali su i Grad Pleternica, Općina Čaglin te Općina Velika za svoje projekte.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vukovaru je uručio 170 ugovora vrijednih oko 125 milijuna za različite europske i nacionalne projekte koji se provode na području pet slavonskih županija. Tom prigodom ministar se osvrnuo na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kazavši da to nije PR projekt već stvarni projekt koji razvija i mijenja Slavoniju. Napomenuo je da je u okviru tog projekta ugovoreno gotovo 11 milijardi kuna od kojih je 4 milijarde kuna već isplaćeno.

Ministri Marko Pavić i Gordan Grlić Radman predstavili su u Vukovaru i program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju. Predsjedanje Dunavskom strategijom Republika Hrvatska preuzela je 1. studenog, a središnja tema predsjedanja je “Dunavska strategija – 10 godina poslije”. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao tijelo nadležno za provedbu politika europske teritorijalne suradnje i regionalnih programa Unije za vrijeme predsjedanja ima ulogu predsjedavajućeg Strategijom Europske unije za dunavsku regiju, dok je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nacionalni koordinator.

 „Kada govorimo o samoj Strategiji svakako treba reći da to nije samo Strategija nego da su na nju vezani i fondovi. Ona je bitna jer se provode različita ulaganja kroz Interreg i program Dunav koji prati Strategiju. Hrvatska je dosad povukla preko 1,2 milijarde kuna iz programa Interreg, a oko 83 milijuna povučeno je iz programa Dunav“, izjavio je ministar dodavši da Strategija povezuje 14 zemalja.

 

Skip to content