Vijesti

RAVNATELJICA REGIONALNOG KOORDINATORA PSŽ SUDJELOVALA NA 7. SJEDNICI SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

U Pakracu je 19. prosinca 2018 godine. održana 7. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i planovi ulaganja za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Na sjednici ispred Požeško-slavonske županije sudjelovala je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat i župan Alojz Tomašević.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i pritom istaknuo važnost strateškog projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ kojim se 2,5 milijardi eura usmjerava isključivo za razvojne projekte na području pet slavonskih županija. „Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima nama je da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate”, rekao je Plenković.

 

 

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zahvalio je što se sastanak održava u Pakracu.

 „Ovo je već drugi sastanak Savjeta u Požeško-slavonskoj županiji. U protekle dvije godine osjeti se važnost ovakvog projekta.“ Govoreći o industriji, zahvalio je premijeru i ministrima što je tvrtka „Orljava“, koja zapošljava više od 300 radnika, potporom Vlade sanirana i danas je stabilna.

„Slavonija ima mogućnosti da se turistički pozicionira. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj model dobiti znatna sredstva kako bismo mogli biti poveznica poljoprivrede i drugih grana“, dodao je župan.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac informirala je o statusu provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te predložila povećanje vrijednosti projekata Razvojnog sporazuma sa 700 milijuna na 944 milijuna kuna za 66 projektna prijedloga, s naglaskom na gospodarsko razvojne projekte.

Na prijedlog predsjednika Vlade, Savjet je usvojio sljedeće zaključke:

  1. Napredak u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem
  2. Program Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema
  3. Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema
  4. Savjetodavne usluge Svjetske banke za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu
  5. Kapitalna ulaganja u zdravstveni sustav
  6. Razvoj kontinentalnog turizma
  7. Projekti

Na kraju sjednice potpisano je 16 ugovora i odluka za projekte razvoja javne turističke infrastrukture te energetske obnove u javnim zgradama. Ugovore ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna s korisnicima su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar i ministar turizma Gari Cappelli.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradišci.

Skip to content