Vijesti

PROJEKT KUĆA GRAŠEVINE – U TIJEKU IZRADA IDEJNOG MUZEOLOŠKOG RIJEŠENJA

Kuća Graševine – regionalni multimedijalni visitor centar projekt je od iznimnog značaja za Požeško-slavonsku županiju, ali i za cjelokupnu regiju, na kojemu Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o., kao inicijator i koordinator radi više od dvije godine. U Požeško-slavonskoj županiji, na području kutjevačkog vinogorja, planira se izgradnja središnjeg objekta – Kuće Graševine – te se planira uspostava jednog dodatnog objekta u Pakracu, a drugog u Pleternici.    

Projektu je do sada odabrano sufinanciranje u sklopu dva javna poziva, odnosno unutar dva programa hrvatskih ministarstava: 

1) Potprogram I. „Priprema regionalnih razvojnih projekata u 2013. godini“, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU-a) – za financiranje prve faze tehničke pomoći, za razradu investicijskog ciklusa.

2) „Fond za razvoj turizma u 2013. godini“, Ministarstva turizma (MINT-a) – za sufinanciranje izrade Idejnog muzeološkog rješenja (usluge muzeloga i interpretatora baštine) i Idejnog muzeografskog rješenja (tehnička rješenja za prethodno interpretatiranu baštinu, npr. postavljanja osvjetljenja i sl).

Trenutno je u tijeku izrada Idejnog muzeološkog rješenja, u čiju svrhu je Grad Kutjevo, kao nositelj projekta, angažirao trgovačko društvo Muze d.o.o. Sa ciljem neposrednog pregleda lokacija na kojima će se uspostaviti Kuća Graševine, dana 19. veljače 2015. godine organiziran je terenski obilazak lokaliteta u Pakracu, Pleternici i Kutjevu. Gđa Dragana Lucija Ratković Aydemir iz Muze d.o.o. je zajedno s koordinatoricama projekta iz Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije d.o.o., Senkom Horvat i Mateom Tadić, posjetila lokacije te se sastala sa članovima projektnog tima svakoga grada. Cilj obilaska bio je utvrditi stanje i potencijalne funkcije postojećih objekta te prikupiti podatke o nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj i povijesnoj baštini Požeško-slavonske županije.

Nakon obilaska lokaliteta, dana 20. veljače 2015. godine u Maloj dvorani Hrvatske gospodarske komore u Požegi održan je radni sastanak i radionica mapiranja predvođena gđom Ratković Aydemir. Na radionicu su pozvani svi projektni partneri te ključni interesno-utjecajni dionici, odnosno predstavnici sektora vinarstva i vinogradarstva, kulture, turizma, ekonomije, marketinga, zaštite prirode, kao i povjesničari i sociolozi, koji su na taj način formirali lokalnu radnu grupu. Cilj radionice bio je definirati i mapirati nematerijalnu i materijalnu kulturnu i povijesnu baštini Požeško-slavonske županije, odnosno cjelokupne regije.

Idejno muzeološko rješenje bi trebalo biti izrađeno do kraja ožujka 2015. godine, u okviru kojega će se izraditi Projektni zadatak za odabir izvođača Idejnog muzeografskog rješenja. Prema tome, nakon izrade Idejnog muzeološkog rješenja, pristupit će se izradi Idejnog muzeografskog rješenja.  

Podsjećamo, povijesne činjenice i prepoznatljivi proizvođači vina na području Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske županije i Virovitičko-podravske županije objedinjeni su u ideji uspostave Kuće Graševine. Riječ je o svojevrsnom interpretacijskom-visitor centru, u kojemu će se interpretirati i prezentirati nematerijalna i materijalna kulturna i povijesna baština Požeško-slavonske županije, odnosno cjelokupne regije. Naime, Kuća Graševine je prepoznata kao projekt od regionalnog značaja te je u isti uključeno ukupno 10 partnerskih institucija iz 4 županije:

  1. iz Požeško-slavonske županije – 1. Grad Kutjevo, 2. Grad Pakrac, 3. Grad Pleternica, 4. Pleternički komunalac d.o.o., 5. Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, 6. Veleučilište u Požegi, 7. Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o.;
  2. iz Brodsko-posavske županije – 8. Turistička zajednica Brodsko-posavske županije;  
  3. iz Virovitičko-podravske županije – 9. Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije;
  4. iz Grada Zagreba – 10. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. 
Skip to content