Vijesti

Prezentacija Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja projekta “Svijet graševine”

“Svijet graševine” je projekt u intenzivnoj pripremi od strane Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o, a uključuje gradove Kutjevo, Pakrac i Pleternicu od kojih je Kutjevo, tj. Kutjevačko vinogorje zapravo centralno mjesto projekta s Kućom graševine kao platformom projekta, dok su Pakrac i Pleternica neke vrste mikro destinacija sa svojim objektima koji će također razvijati kulturu vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji. U Pakracu je to reprezentativni objekt Spahijskog podruma, a u Pleternici bi se projekt Svijeta graševine vezao uz tamošnji objekt Muzeja bećarca.

Projekt je već ishodio sredstva Ministarstva turizma za izradu Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja, i upravo je to bio povod da se dana 16. veljače 2016. godine u Maloj vijećnici Požeško-slavonske županije sastanu glavni dionici projekta, te razmotre predmetno Idejno rješenje izrađeno od strane tvrtke Muze d.o.o. iz Zagreba, čija je direktorica Dragana Lucija Ratković Aydemir predstavila isto u vidu prezentacije pred okupljenim predstavnicima Grada Pakraca – gradonačelnikom Davorom Huškom i suradnicom Ivanom Orban, Grada Kutjeva – gradonačelnikom Josipom Budimirom i suradnicima Vinkom Murarom i Željkom Antunović, Grada Pleternice – direktoricom PLINK-a Marijom Šarić, Razvojne agencija PANORA – direktoricom Senkom Horvat i suradnicom Veronikom Peić, te požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem.

Prezentacija Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja izložila je najvažnije postavke projekta sa svim njegovim značajkama vezanim za razvoj kulture vinskog turizma, naročito na području Kutjevačkog vinogorja s Kućom graševine – novoizgrađenim objektom koji prati konture vinogorja, u suglasju je s okolinom, prijateljski djeluje prema svim skupinama, te osigurava vinski doživljaj, a razdijeljena je po funkcionalnim cjelinama – ulazno-izlaznoj zoni s caffe barom, sanitarnim čvorovima, dječjim prostorom i suvenirniciom, nadalje prema izložbenoj zoni, turističkoj točki, interaktivnoj radnoj zoni, te VinLabu kao mjestu susreta tradicije i znanosti. Idejno rješenje integriralo je sva znanja i iskustva dobivena iz ostalih strateških dokumenata i projekata, njegovi elementi moći će se koristiti za prijavu projekta na sve javne pozive, a donijelo je i preliminarne troškovnike s gabaritima unutar kojih će se projekt nadalje razvijati.

U narednom vremenu bit će prije svega potrebno rješavati lokaciju Kuće graševine u području Kutjevačkog vinogorja, što obvezuje Grad Kutjevo, te točne koncepcije i gabarite objekata u Pleternici i Pakracu kako bi se išlo u izradu izvedbenih rješenja, te odredilo stvarne troškove projekta.

Za koordinaciju i pripremu projekta zadužena je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. koja je već dosad ostvarila dobru suradnju s glavnim dionicima projekta, te ostalim relevantnim tijelima. 

Skip to content