Vijesti

Predstavljen projekt „Put baštine – od trapista do graničara“

U konferencijskoj dvorani „Quella“ u Lipiku danas je održana početna konferencija projekta „Put baštine – od trapista do graničara“ („Heritage route – From Trappists to Border Guards“), koji je usmjeren na razvoj turizma i povećanje turističke ponude na prekograničnom području.
Između više od pedeset uzvanika, na konferenciji su sudjelovali gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnika Garešnice Goran Cupek, ravnatelj Caritasa Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka mons. Miljenko Aničić, direktorica poduzetničkog centra Garešnica Vida Iličić te direktor Lipičke razvojne i turističke agencije Dejan Iličić.

Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Kasana istaknuo je kako je sve na ljudima, bez ljudi nema ni ideja ni projekata, a i sve se pravi radi ljudi. Kako bi zadržali ljude, Lipik radi na ovakvim projektima, ali i kroz pozitivno ozračje za poduzetnike te razvoj komunalne infrastrukture, potiču otvaranje radnih mjesta. Kroz ovaj projekt Lipik će imati koristi jer će se osmisliti izložba „Povijest Lipika“ u tornju crkve sv. Franje Asiškog te će se izraditi Glavni projekt za turističko-rekreacijsku zonu jezera Raminac. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Lipik ima spremnih 950 milijuna kuna vrijednih projekata, od kojih su neki i u provedbi.  

Voditelj razvojnog odijela Lipičke razvojne agencije, Darian Husko, predstavljajući projekt istaknuo je kako je opći cilj i svrha projekta doprinos održivom razvoju turizma i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 kilometara dugog prekograničnog turističkog puta, od Banja Luke preko Lipika do Garešnice sve s ciljem da se na tom putu očuvaju, obnove i urede značajni elementi povijesne, kulturne i prirodne baštine.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 706.517,08 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 600.539,511 eura (85% vrijednosti  projekta) financira Europska unija iz programa Prekogranične suradnje (Interreg – IPA CBC Croatia – Bosnia and Hercegovina – Montenegro). Projekt će trajati 24 mjeseca.

Podsjetimo, ovo je drugi projekt iz naše županije, od pet odobrenih iz mjere „Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine“. Prvi je “Kulturna ruta bećarca i gange” kojeg provodi Grad Pleternica u suradnji s Općinom Tomislavgrad (BIH).

 

Skip to content