Vijesti

Potpisan ugovor za adaptaciju potkrovlja na Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana

Iznimno uspješna investicijska godina za Opću županijsku bolnicu Pakrac i bolnicu hrvatskih veterana se nastavlja i dalje. Nakon potpisivanja ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Bolnice, čiji su radovi još uvijek u tijeku, u najavi su i radovi na adaptaciji potkrovlja i ugradnji dizalice topline. Tim je povodom u srijedu, 29. srpnja 2020. godine održana konferencija za medije na kojoj su se i svečano potpisali ugovori o izvođenju radovi i stručnom nadzoru građenja vrijedni 1.577.957,56 kuna. Radove izvodi tvrtka Presoflex gradnja d.o.o., dok je stručni nadzor građenja ugovoren sa zajednicom ponuditelja ZIV-TICA d.o.o.

Radovi na Općoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.
Radovi na Općoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

Ukupno je osigurano 1.344.600 kuna bespovratnih sredstava iz tri izvora financiranja. Bolnica se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije prijavila na Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama objavljenog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uspješnom prijavom je ostvareno pravo na dodjelu sredstava pomoći za ugradnju dizalice topline, od čega bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose do 344.600,00 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU obnovu potkrovlja sufinancirati će do 300.000 kuna iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, a 700.000 kuna iz Programa održivog razvoja brdsko-planinskih područja.

Početna konferencija
Početna konferencija

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekata odradio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije, koji također provodi projekt energetske obnove zgrade Bolnice.

Početnoj konferenciji prisustvovali su uz domaćina, ravnateljicu Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marinu Major, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca, Marijan Širac, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat te brojni drugi uzvanici.

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marina Major
Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marina Major

Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marina Major istaknula je kako će do kraja godine u pakračkoj bolnici biti obnovljeno potkrovlje veličine 900 četvornih metara, što znači da će u potpunosti biti građevinski obnovljena glavna bolnička zgrada. Ravnateljica je također naglasila kako će adaptacijom potkrovlja u novouređene prostore preseliti uprava bolnice. Preseljenjem uprave u potkrovlje oslobodit će se prostor koji će moći koristiti za obavljanje zdravstvene zaštite kroz odjel palijative ili preseljenje određenih ambulanti.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat nazočnima je objasnila kako adaptacija potkrovlja bolnice nije mogla biti uvrštena u projekt energetske obnove te se iz tog razloga prijavio poseban projekt na natječaj za bespovratna sredstva te put kojim su osigurana navedena sredstva.

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević
Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, ali i svime što se trenutno radi u Bolnici je izrazio župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević. Istaknuo je kako se upravo na tragu spomena povijesti ali i osiguranja suvremene današnjice, podiže razina rada liječnika i zdravstvenog osoblja, a samim time i standardi za one kojima je najpotrebnije. Zahvalio se Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije na predanom radu prijavljivanja i provođenja projekata. Također je naglasio kako je potpisan sporazum za centar medicine u Pakracu koji će predstavljati poveznicu razvoja zdravstva i školstva, gdje se uskoro očekuje održavanje početne konferencije.

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, Davor Huška
Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije, Davor Huška

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Huška pohvalio je Županiju kao vrlo dobrog korisnika natječajnih mogućnosti Ministarstava naglasivši kako je to značajno za budućnost i razvoj jer u idućem sedmogodišnjem razdoblju iz EU dolazi omotnica teška 22,5 milijarde eura što otvara brojne mogućnosti.

Skip to content