Vijesti

Podnošenje zahtjeva za potporu nabave mineralnog gnojiva započinje 1. travnja

Temeljem Pravilnika o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva, Ministarstvo poljoprivrede objavljuje kako će se zahtjevi za potporu podnositi u razdoblju od 1. travnja do 15. svibnja 2022. godine.

Za provedbu Programa u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva te kako bi se zadržala dosadašnja razina poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj osiguran je iznos od 200 milijuna kuna, a predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava. Riječ je o još jednoj u nizu reakcija Ministarstva na aktualnu krizu uzrokovanu porastom inputa u poljoprivrednoj proizvodnji.

Potpora je predviđena za:

  • poljoprivredna gospodarstva na kojima se uzgajaju ratarske kulture, trajni nasadi, povrće, ukrasno bilje i ljekovito bilje, dok su prihvatljivi proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  u 2021. godini.

 

Minimalna prihvatljiva površina pod poljoprivrednim kulturama iznosi:

  • 1,0 ha te je za potporu prihvatljivo do prvih 20 ha poljoprivrednih površina poljoprivrednog gospodarstva na kojima se uzgaja jedna ili više navedenih kultura.

 

Potpora se dodjeljuje u iznosu od:

  • 450,00 kn/ha za prvih 10 ha poljoprivrednog gospodarstva te
  • 250,00 kn/ha za preostalih 10 hektara poljoprivrednog gospodarstva,
  • do ukupno 20 hektara površina poljoprivrednog gospodarstva korisnika potpore.

 

Detalji o potpori i potrebni obrasci nalaze se na poveznici.

Skip to content