Vijesti

Otvoreno novo e-savjetovanje – Savjetovanje s javnošću o Prijedlogu Odluke o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2023./2024. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću o Prijedlogu Odluke o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2023./2024. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Opis savjetovanja: Odlukom se utvrđuju mjerila na temelju kojih se ostvaruje pravo na financiranje nabave drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2023./2024. Na temelju članka 14. stavka 3. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, broj 116/2018.) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala. Ovo pravo učenik ostvaruje sukladno Odluci o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala objavljenoj na mrežnim stranicama osnovne škole za razrede koji učenik pohađa i sukladno članku 16. stavku 8. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Ukupna cijena svih komercijalnih drugih obrazovnih materijala koji se koriste u nastavi obveznih predmeta u pojedinom razredu ne smije prelaziti 20 % za razrednu nastavu, 30 % za 5. i 6. razred odnosno 40 % za 7. i 8. razred iznosa umnoška pripadajućeg koeficijenta (f) i medijalne neto plaće. Svrha savjetovanja je dobiti povratnu informaciju o predloženom prijedlogu Odluke te nakon završetka savjetovanja sa zainteresiranom javnosti donijeti konačnu Odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2023./2024. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, odnosno uputiti Vladi Republike Hrvatske na donošenje.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 8.6.2023.

Skip to content