Vijesti

Otvoreno je novo e-savjetovanje – Savjetovanje s javnošću za Prijedlog Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za razdoblje od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029.

Tema savjetovanja: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za razdoblje od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029.

Opis savjetovanja: Donošenjem Nacionalne strategije Republika Hrvatska ispunjava preduvjet za sudjelovanje u posebnom programu potpore Europske unije za opskrbu voćem i povrćem te mlijekom i mliječnim proizvodima u obrazovnim ustanovama. Svrha provedbe Školske sheme je poboljšanje distribucije poljoprivrednih proizvoda i poboljšanje prehrambenih navika djece. Nacionalna strategija provodi se na području cijele Republike Hrvatske u razdoblju od 1. kolovoza 2023. godine do 31. srpnja 2029. godine. S obzirom da potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika te da je u ovoj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani, kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom i smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli ciljana skupina učenika među kojom će se provoditi Nacionalna strategija su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske u Shemi voća i povrća te osnovnih škola na području Republike Hrvatske u Shemi mlijeka. Nacionalna strategija predstavlja dobrovoljni dodatni Program, koji uz cjelogodišnji školski program prehrane učenika i sudjelovanje učenika u njezinim drugim mjerama, pozitivno utječe na poboljšanje prehrambenih navika djece školske dobi te razvija povezanost i pozitivan odnos djeteta prema prirodi i okolišu, kao i zajednici u kojoj živi i djeluje.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici.

Savjetovanje je otvoreno do 26.3.2023.

Skip to content