Vijesti

Održana završna konferencija projekta Zdravozubci

U ponedjeljak 20. ožujka povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja održana je završna konferencija projekta „Zdravozubci – prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije“, čiji je nositelj Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dok je prijava i provedba projekta povjerena Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije.

Sudionici završne konferencije
Sudionici završne konferencije

Konferencija je održana u Kuriji Janković u Pakracu uz nagrađene prvoškolce iz gradova Pakrac i Lipik te Poljane, Prekopakre i Dobrovca. Prisutnima su se obratili državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec., saborska zastupnica i gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, zamjenik županice Ferdinand Troha, dipl.ing., ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki dipl.iur. te Mario Jakobović, dr. med. dent. koji je kao medicinski koordinator sudjelovao u razvoju i kreiranju Projekta.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 299.480,40 kuna (100%), odnosno 39.747,88 eura. Korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda je Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, a partneri na Projektu su Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora Požeško-slavonske županije. Projekt „Zdravozubci“ zamišljen je kao edukacijsko-motivacijski preventivni program dentalnog zdravlja čiji je zadatak približiti djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih kako pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja.

Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije
Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije

Projekt je ukratko predstavio ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marijan Višaticki rekavši da je obuhvaćeno 17 osnovnih škola, odnosno oko 600 djece prvih razreda iz cijele županije kojima je kroz dva posjeta liječničkih timova (u rujnu i veljači), sastavljenih od doktora dentalne medicine i medicinskih sestara, izrađen KEP (karijes, ekstrakcija, plomba) status s ciljem da se kroz statistiku točno utvrdi s kakvim oralnim zdravljem djeca dolaze u prve razrede. Timovi su održali 34 edukativne radionice, po dvije za svaki prvi razred, prilikom čega su djeca dobila simbolične paketiće sa zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka, dječjim pješčanim satom za pranje zuba, uputama za roditelje, tematskom bojankom, stripom i ostalim motivacijskim sadržajima. Osim toga, u okviru projekta Gradsko kazalište Požega osmislilo je i edukativnu predstavu za prvoškolce  pod nazivom Zdravozubci, što je nekoj djeci bio i prvi posjet kazalištu. Razredi s najvećom statističkom razlikom, odnosno poboljšanjem stanja tvrdih zubnih tkiva između prvog i drugog posjeta nagrađeni su plaćenom cjelodnevnom ekskurzijom u Park prirode Papuk.

Zdravozubci – prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije
Zdravozubci – prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca Požeško-slavonske županije

Zaključno, realizacijom ovog projekta postigao se veliki doprinos o svijesti i važnosti brige za oralno zdravlje od najmanjih dobnih uzrasta.

Skip to content