Vijesti

Otvoren Muzej bećarca u Pleternici

U Pleternici, na jedinstvenom Trgu bećarca svečano je otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca, nastao kao dio „Svijeta graševine“, jedinstvenog projekta koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljenog kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Ovom velikom i hvale vrijednom projektu tehničku pomoć pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Uz gradonačelnicu Mariju Šarić i požeško-slavonsku županicu i izaslanicu predsjednika Hrvatskog sabora Antoniju Jozić, svečanost otvorenja svojim su dolaskom pozdravili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te brojni ministri i drugi gosti i uzvanici – ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Marin Piletić, župan brodsko-posavske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora PSŽ Senka Horvat.

Uzvanici na otvorenju Muzeja bećarca
Uzvanici na otvorenju Muzeja bećarca

Muzej bećarca sam za sebe predstavlja inovativnu atrakciju kulturnog turizma u kojoj se kroz priču o bećarcu predstavlja identitet lokalne zajednice. Bećarac kao nematerijalna kulturna baština kroz ovaj muzej postaje neiscrpan izvor opuštanja, zabave i druženja, ali i snažnog povezivanja s kulturnim nasljeđem cijelog kraja. Veseo i kreativan pristup upravo su iskoristili i arhitekti koji su osmislili i oblikovali Muzej bećarca, koji na svojstven način povezuje unutarnji i vanjski prostor te bojama i materijalima prenosi kreativnost napjeva utkanog u kulturu života i rada na ovim prostorima.

Izložbena postava Muzeja bećarca
Izložbena postava Muzeja bećarca

Nakon izgradnje Trga bećarca i opremanja unutarnjeg dijela prostora IC Muzeja bećarca nastala je zaokružena cjelina kojom su otvorena vrata naše baštine.

„Rezultat je to višegodišnjeg rada Gradske uprave Grada Pleternice na ovom važnom projektu, ne samo za kulturu nego i za sve ostale segmente koji čine jednu gradsku cjelinu. Ponosni smo, moram to istaknuti u ovom trenutku jer biti dijelom ovako veliko projekta koji je promijenio vizure našeg grada zasigurno zaslužuje da i djelatnici grada i stanovnici budu ponosni na to. Zahvaljujem svima koji su radili na oba europska projekta kojima je financiran trg i muzej, od bivše gradonačelnice, današnje županice Antonije Jozić pa do svih naših zaposlenika koji su provodili nabave, pratili aktivnosti projekta i realizirali iste.“ – ističe Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Korisnik i potpisnik Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je Grad Pakrac koji ga provodi u partnerstvu s Gradom Pleternicom, Požeško-slavonskom županijom, Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije, Javnom ustanovom Pleternica, Gradskom knjižnicom Pakrac i Muzejom grada Pakraca uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije. Financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu višem od 55.486.866,07 kn što čini 85% njegove ukupne vrijednosti (65.772.029,98 kn).

Osim novootvorenog IC Muzeja bećarca ostale sastavnice Svijeta graševine su  i cjelina „Svijet graševine” u Spahijskom podrumu u Pakracu, koji će svoja vrata za posjetitelje otvoriti krajem 2023. godine. U budućnosti projektom je planirana Kuća graševine u Kutjevu, zajedno s dječjim tematskim igralištem „Bobice, grašice“ i uređenjem Gretinog parka, za što se izrađuje projektna dokumentacija i aktivno traže izvori financiranja. Brend „Svijet graševine” planira se s vremenom proširiti dodatnim sadržajima posvećenim vinima i gastronomiji u Požegi i Trenkovu.

Skip to content