Vijesti

Održana završna konferencija projekta ICroME – Italo-Croatian Mobility in Europlanning

Dana 30. listopada 2014. godine u Zagrebu, u dvorani Müller Kina Europa održana je završna konferencija projekta ICroME – Italo-Croatian Mobility in Europlanning, čiji je nositelj bio Institut za razvoj i međunarodne odnose. Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o., kao jedna od 37 partnera (22 ustanove pošiljatelja i 15 ustanova primatelja) na ovom projektu financiranog iz programa EU-a Leonardo da Vinci, potprograma Osobe na tržištu rada, sudjelovala je na završnoj konferenciji, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.  

Na završnoj konferenciji održana je i panel diskusija koja je omogućila razmjenu iskustava i dojmova sudionika mobilnosti, kao i novih znanja stečenih na stručnom usavršavanju u Italiji. Sudionici stručnog usavršavanja koji su kao zaposlene osobe sudjelovali u mobilnosti složili su se kako je mobilnost značajno doprinijela njihovom osobnom i profesionalnom razvoju, a time i radu matične ustanove.

Na panel diskusiji je iz Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije d.o.o. sudjelovala djelatnica Razvojne agencije, Matea Tadić, koja je od 3. veljače 2014. do 7. ožujka 2014. godine u sklopu navedenog projekta bila na petotjednom stručnom usavršavanju u Goriziji, u Italiji u jednoj od četiri talijanske nacionalne razvojne agencije – Informest. Na završnoj konferenciji sudionica mobilnosti napomenula je kako je imala prilike raditi na provedbi nekoliko projekata u Informestu, te je izrazila svoje zadovoljstvo stručnim usavršavanjem, istaknuvši: „Ovo iskustvo je uistinu bilo neprocjenjivo; uvelike je doprinijelo mom profesionalnom razvoju, a novostečena znanja i vještine moći ću koristiti u svom daljnjem radu u Razvojnoj agenciji.“ Gospođica Tadić navela je kako je sudjelovala u provedbi 2 vinska projekta  – „Agrowine“ i „Innowine“ – koja financira Regija Friuli Venezia Guilia i u organiziranju događanja unutar navedenih projekata, te u provedbi tek započetog „EA SEA-WAY“ projekta, financiranog iz programa IPA Adriatic.

Sudionici koji su u mobilnosti sudjelovali kao nezaposlene osobe na panel diskusiji također su izrazili svoje zadovoljstvo stručnim usavršavanjem i novostečenim znanjem; smatraju kako je njihova konkurentnost na tržištu rada nakon stručnog usavršavanja porasla. Pojedini sudionici su u međuvremenu, nakon povratka s mobilnosti, uspjeli pronaći zaposlenje, a jedna sudionica je u instituciji primateljici u Italiji uspjela dobiti posao.

Podsjećamo, ICroME projektom podržana je međunarodna mobilnost zaposlenih, samozaposlenih ili nezaposlenih osoba, a u istom je sudjelovalo ukupno 36 osoba, u kratkotrajnom periodu mobilnosti od 5 tjedana ili u dugotrajnom periodu u trajanju od 17 tjedana. Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosila je 113.655,04 EUR, a sredstvima su se, prije svega, financirali putni i životni troškovi sudionika. 

Skip to content