Vijesti

Održana završna konferencija projekta Energetske obnove zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica

U četvrtak, 18. ožujka 2021. godine održana je završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica”, u sklopu Poziva “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” referentne oznake 4c1.4. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi do 15.584.273,29 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 8.362.083,73 kn. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekt u iznosu do 5.129.429,64 kn, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač. Na projektu je sudjelovao i Grad Pleternica sa dodatnim-nužnim radovima u iznosu do 3.180.890,87 kn, čime ukupna vrijednost ulaganja u Školu iznosi do 18.765.164,16 kn.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 30. travnja 2021. godine.

Zbog epidemioloških mjera završna konferencija održana je s manjim brojem nazočnih, među kojima su prisustvovali pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat, ravnatelj Osnovne škole fra Kaje Adžića, Hrvoje Galić, projektant, izvođač radova Presoflex gradnja d.o.o. i stručni nadzor građenja.

Ravnatelj, Hrvoje Galić uvodnim govorom upoznao je nazočne s povijesti škole, te naglasio kako je pleternička škola najveća po broju učenika na području Požeško-slavonske županije i jedna od najvećih na području cijele Hrvatske. Nadalje, napomenuo je kako u zgradi škole osim učenika osnovne škole nastavu pohađaju i učenici odjela Ekonomske i Obrtničke škole Požega te izdvojenog odjela Osnovne Glazbene škole Požega.

Ravnatelj Osnovne škole fra Kaje Adžića, Hrvoje Galić
Ravnatelj Osnovne škole fra Kaje Adžića, Hrvoje Galić

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat istaknula je kako je ovo dvadeset i peta školska ustanova na kojoj je dovršena energetska obnova kojoj je osnivač Požeško-slavonska županija te je ujedno i najveći projekt sa uloženih 18 milijuna kuna. Ravnateljica Horvat zahvalila svima je koji su pomogli u realizaciji projekta, a to su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Požeško-slavonska županija kao osnivač škole, Grad Pleternica kao prijavitelj projekta te projektantima, izvođačima i nadzoru. „Nadam se da će škola kroz energetske uštede moći ulagati u neke druge, nove programe.“ – nadodala je ravnateljica Horvat.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Anto Baltić, stručni suradnik za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, predstavio je detalje projekta te naveo kako su projektom energetske obnove financirani  građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti. Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita poda prema tlu te se zamijenila postojeća vanjska stolarija. Nadalje, navedenim radovima se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 81,76% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A.

Stručni suradnik Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić
Stručni suradnik Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Anto Baltić

Gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo rekonstrukcijom škole i zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, koji je podržao i Grad Pleternica svojim sredstvima iz proračuna. Gradonačelnica je najavila i nastavak unutarnjeg uređenja kata, jer je ovim projektom osim fasade i energetske učinkovitosti u potpunosti uređeno i prizemlje škole.

Gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić
Gradonačelnica Grada Pleternice, Antonija Jozić

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević također je izrazio zadovoljstvo obnovama školskih i zdravstveno socijalnih ustanova. Naznačio je kako su prije par godina kada se o ovom projektu razgovaralo, proračuni Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije bili daleko skromniji nego danas, no bili su ustrajni u tome da se škola uredi po svim standardima i pravilima. Napomenuo je kako kompleks obnovljenih objekata nije samo mjesto s predivnim uvjetima za djecu, učitelje i nastavnike, nego i za građane Pleternice, za potrebe drugih događanja i manifestacija u gradu. „Drago mi je zbog svakog našeg uspješno završenog projekta, kao i naše požeške te pakračke bolnice, svih škola te ostalih ustanova.“ – rekao je župan Tomašević.

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević
Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Davor Huška pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije naglasio je kako je Županija od tih ogromnih sredstava koja su na raspolaganju iz EU fondova jako puno pomogla i podigla standard svojih škola, bolnica, domova. Istaknuo je kako se u slijedećem programskom razdoblju od 2022. godine na raspolaganju nalazi puno više sredstava i treba samo pripremati projekte, što je prema njegovim riječima ova Županija već pokazala da dobro radi.

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška
Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Davor Huška
Skip to content