Vijesti

Održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana

U petak, 16. travnja 2021. godine je održana konferencija povodom završetka projekta „Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac“, a u sklopu Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. To je posljednji od ukupno deset projekata iz ovog Poziva koje je prijavljivao i provodi Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, mr.sc. Senka Horvat

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost.

Ovim radovima postignuta je ušteda toplinske energije u iznosu od 75%, te je zgrada iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 13.057.591,19 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine 60% odnosno 7.839.729,98 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira projekt s 3.613.095,35 kuna odnosno 27,7% čime je vlastiti udio bolnice značajno umanjen.

Stručni suradnik za projekte u području infrastrukture Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Slaven Zrnc

Dodatno, pristupilo se uređenju potkrovlja i dijela krova bolnice ukupne vrijednosti 2.050.603,25 kuna, a koji su financirani iz više poziva. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima i Program razvoja lokalne zajednice dodijelilo je ukupno 1.000.000,00 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je ugradnju dizalice topline, kao oblik obnovljivih izvora energije sa 254.576,40 kuna, a  Požeško-slavonska županija s dodatnih 198.529,41 kuna.

Uređenjem potkrovlja i preseljenjem Uprave, Bolnica je povećala kapacitet za zdravstvene usluge, a ukupno ulaganje u zgradu bolnice time je doseglo vrijednost od 15.108.194,44 kuna.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi ovih projekata pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Uzvanici završne konferencije projekta energetske obnove

Završnoj konferenciji su prisustvovali ministrica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave, Davor Huška, gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica, Anamarija Blažević, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Helena Iveković i Branimir Burić.

Ministrica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak

„Uspješna realizacija projekta zasigurno će podići standard i kvalitetu zdravstvene usluge koju pruža ova bolnica te učiniti sam objekt ugodnijim i za djelatnike bolnice.“, istaknula je u svojem obraćanju ministrica Nataša Tramišak, dok je gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević, nakon zahvale svim čimbenicima koji su sudjelovali u projektu je istaknula veliki značaj koja ova bolnica ima za grad i okolicu iz koje prema njoj gravitira oko 120.000 stanovnika i stoga je jako sretna da smo 30 godina nakon početka Domovinskog rata dočekali njenu konačnu obnovu. Svaka ovdje uložena kuna je dobro uložena u grad koji to zaslužuje. Mr.sc. Senka Horvat, ravnateljica RKR PSŽ je naglasila da u 28 projekata energetske obnove provedenih u županiji u nazad četiri godine na prosvjetnim, zdravstvenim i socijalnim objektima je utrošeno 100 milijuna kuna.

Gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica, Anamarija Blažević
Ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marina Major

Govoreći o projektu ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Marina Major je istaknula da se radovima povećala toplinska zaštita ovojnice zgrade, zamijenila se vanjska stolarija, unutarnja rasvjeta zamijenjena je energetski učinkovitijom, poboljšan je postojeći sustav grijanja te je ugrađen sustav odvojenog daljinskog očitanja potrošnje vode i energenata što je rezultiralo uštedom toplinske energije. Navedene uštede koje će biti postignute na troškovima energenata bit će narednih godina preusmjerene u poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite.

Skip to content