Vijesti

Održana završna konferencija projekta energetske obnove Osnovne škole “Vladimir Nazor” Trenkovo

Nastavlja se dobra suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Požeško-slavonske županije. U petak, 22. veljače 2019. godine je u obnovljenoj Osnovnoj školi u Trenkovu održana završna konferencija sedmog projekta iz Poziva 4c1.3 “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, iz kojeg je na području naše županije ostalo realizirati još 5 projekata, a njihov završetak se očekuje kroz nekoliko mjeseci.

UZVANICI NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI U OSNOVNOJ ŠKOLI TRENKOVO

Završnoj konferenciji su uz požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i ravnateljicu Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senke Horvat, pristustvovali i načelnik Općine Velika Vlado Boban, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić i Ana Bertina Švigir, ravnatelji ostalih škola te predstavnici Školskog odbora.

RAVNATELJ OSNOVNE ŠKOLE "VLADIMIR NAZOR" TRENKOVO, JOSIP PROLOŠČIĆ

Ravnateljica Horvat je naglasila kako je ovo ukupno 17-ti završeni projekt energetske obnove škola u našoj županiji, te da je u provedbi još 18 projekata energetske obnove vezanih uz javne ustanove. Sveukupna vrijednost navedenih projekata iznosi oko 100 milijuna kuna. Također je istaknula podatak kako je prema podacima objavljenima na stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Požeško-slavonska županija četvrta županija u Republici Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika, u razdoblju od 2014. godine od kada povlačimo ta sredstva.

RAVNATELJICA REGIONALNOG KOORDINATORA RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE, SENKA HORVAT

Župan Tomašević nije krio svoje zadovoljstvo radom Regionalnog koordinatora. Istaknuo je kako se od početka zauzimao za obnovu svih škola kojima je to potrebno, što se uspješno realiziralo. Putem ovakvih projekata nije osigurana samo energetska učinkovitost, također je povećan opseg posla izvođačima, što je utjecalo na otvaranje novih radnih mjesta. 

PREDSTAVNIK FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST, TOMISLAV ILIĆ

Projektom energetske obnove sufinancirani su radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – sektor za energetsku učinkovitost.

NAČELNIK OPĆINE VELIKA, VLADO BOBAN

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih i strojarskih radova poboljšane su sljedeće mjere: povećanje toplinske zaštite vanjskoga zida, zamijenjen je dio vanjske stolarije, ugrađen je novi visokoučinkoviti sustav grijanja – ugrađen je modul za vanjsku ugradnju, ugrađena je nova elektronička crpka grijanja s pripadajućom opremom te su na postojeće radijatore ugrađeni novi termostatski ventili.

ŽUPAN POŽEŠKO-SLAVONSKI, ALOJZ TOMAŠEVIĆ

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 34,30% te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 54,44% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

DJELATNICA REGIONALNOG KOORDINATORA RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE, ANDREJA HAJDINGER

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.693.239,64 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 966.483,49 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnost partnera na projektu, u iznosu do 4.411,77 kn. Ostatak iznosa je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole, ali se zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, koje je raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata, udio financiranja Županije značajno smanjio. Naime, Škola se uz pomoć Panore prijavila na navedeni poziv čime je osigurano do 488.124,84 kn za vlastiti udio financiranja, čime je za Županiju preostalo financirati 234.219,54 kn.

Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade također je sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Pilot projekt 4c1.1 “Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, a ukupna realizirana vrijednost tog projekta iznosi 65.700,00 kn. Podršku Školi u pripremi i prijavi toga projekta također je pružila Panora (tadašnja Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije).

Skip to content