Vijesti

Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Ljeskovica, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin

Dana 04. lipnja 2018. godine, u prostorijama Područne škole Ljeskovica, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin, održana je završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Područne škole Ljeskovica.

RAVNATELJICA OSNOVNE ŠKOLE STJEPANA RADIĆA ČAGLIN, SLAĐANA ŠVAJDA

Završnoj konferenciji prisustvovali su zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Andreja Horvat Friščić, direktorica Razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. Senka Horvat, i brojni drugi uzvanici.

DIREKTORICA RAZVOJNE AGENCIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE - PANORA D.O.O., SENKA HORVAT

Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin se uz podršku Požeško-slavonske županije i pomoć njezine Razvojne agencije PANORA u veljači 2017. godine prijavila na Poziv “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, referentne oznake 4c1.3, te je dana 25. listopada 2017. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnikom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Posredničkog tijela razine 1 na projektu, te predstavnikom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Posredničkog tijela razine 2 na projektu. Upravljačko tijelom nad cijelim Operativnim programom “Konkurentnost i kohezija” je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

PREDSTAVNICA MINISTARSTVA GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA, ANDREJA HORVAT FRIŠČIĆ

Projekt energetske obnove obuhvaćao je elemente izrade projektne dokumentacije, energetske obnove, stručnog nadzora građenja, provedbe energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata, promidžbu i vidljivost, upravljanje projektom i administraciju te stručnu podršku Partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost.

NAČELNIK OPĆINE ČAGLIN, DALIBOR BARDAČ

Radovi na energetskoj obnovi obuhvaćali su radove na toplinskoj zaštiti vanjskih zidova, radove na toplinskoj zaštiti poda prema tlu, radove na toplinskoj zaštiti stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije te radove na izvedbi nagibne rampe za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

ZAMJENIK ŽUPANA POŽEŠKO-SLAVONSKOG, ŽELJKO JAKOPOVIĆ

Nakon provedbe radova na energetskoj obnovi ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 60,72% te smanjenje godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 62,87%. Zgrada je iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.

DJELATNICA RAZVOJNE AGENCIJE PANORA, ANDREJA HAJDINGER

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 479.325,71 kn, od čega bespovratna sredstva iznose do 214.817,70 kn, a dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ostatak na sebe preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Škola se uz pomoć Panore prijavila i na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, od kojega je odobreno do 86.603,78 kn, čime je znatno smanjen iznos financiranja za korisnika.

PRIGODNI PROGRAM UČENIKA PODRUČNE ŠKOLE LJESKOVICA

Provedba ovoga projekta započela je u ožujku 2016. godine s elementom izrade projektne dokumentacije, a završava u lipnju 2018. godine.

Skip to content