Vijesti

Održana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu

Dana 22. ožujka 2018. godine održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu.

Završnoj konferenciji prisustvovali su Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Ivana Pastuović, predstavnica Panore Andreja Hajdinger, ravnatelji drugih škola te drugi uzvanici.

Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo je u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u studenom 2015. godine prijavila projektni prijedlog na Pilot projekt 4c1.2: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te je dana 10. kolovoza 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, posredničkog tijela razine 1 na projektu i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, posredničkog tijela razine 2 na projektu. Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupna vrijednost projekta iznosi do 908.975,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje s 30% prihvatljivih troškova, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 60% prihvatljivih troškova, dok ostatak preuzima Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 80% prihvatljivih troškova.

Projektom energetske obnove toplinski su izolirani vanjski zidovi, toplinski je izoliran strop prema negrijanom prostoru te je zamijenjena vanjska stolarija. Energetskom obnovom je ostvarena ušteda prosječne energije za grijanje/hlađenje u iznosu od 62,74% te doprinos smanjenju potrošnje energije u iznosu od 62,74% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Treba napomenuti da je izrada glavnog projekta energetske obnove financirana kroz Pilot projekt “Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”, referentne oznake 4c1.1. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 41.240,00 kn, a projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Požeško-slavonske županije.

Skip to content