Vijesti

ODRŽANA ZAJEDNIČKA RADIONICA AGENCIJE ZA INVESTICIJE I KONKURENTNOST U SURADNJI S PANOROM

Agencija za investicije i konkurentnost u suradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije-PANORA d.o.o. uz podršku HGK-Županijske komore Požega organizirali su radionicu o primjeni modela kombiniranog financiranja u projektima izgradnje javne infrastrukture. Radionicu su održali prof. Ljerka Golubić Bregant i Domagoj Dodig iz Agencije za investicije i konkurentnost koji su približili i detaljno objasnili osnovna obilježja JPP-a kao i samu proceduru kombiniranja JPP-a.

            Za zemlje članice Europske unije koje glavninu izvora financiranja izgradnje javne infrastrukture planiraju u obliku subvencija od naročitog je interesa model kombiniranja javnog-privatnog partnerstva i europskih i strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u okviru Regionalne politike kao i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) kao glavnog instrumenta Plana ulaganja za EU. Agencija za investicije i konkurentnost anticipirala je korištenje ovog modela u slijedećoj financijskoj perspektivi EU 2021.-2027., te je pripremila niz metodoloških priručnika i alata te je uspostavila proceduru kombiniranja JPP-a s bespovratnim izvorima.

            Ova radionica bila je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave, javnih poduzeća te zainteresiranih iz privatnog sektora. Prvenstveno s ciljem informiranja sudionika o konkretnim mogućnostima korištenja kombiniranja oblika bespovratnih pomoći EU i javnog-privatnog partnerstva kao i predstavljanje novih mogućnosti koje pružaju fondovi EU u okviru modela javnog-privatnog partnerstva i načina na koji mogu u značajnoj mjeri povećati razinu pružanja javnih usluga uz niže troškove, manju razinu zaduženosti i ostvarivanje veće razine sufinanciranja javnih projekata. Također na radionici su bili predstavljeni praktični primjeri o mogućnostima kombiniranja javno-privatnog partnerstva i fondova EU.

 

Skip to content