Vijesti

Održana treća radionica Radnih timova za izradu Plana razvoja Požeško-slavonske županije

U petak, 11. lipnja.2021. održana je treća web radionica za Nacrt Plana razvoja PSŽ za razdoblje 2021. – 2027. putem aplikacije Zoom. Voditelj odjela za strateško planiranje i razvojne programe Regionalnog koordinatora PSŽ i organizator ove radionice Zdenko Kolarić predstavio je nazočnima dnevni red i uveo sudionike radionice u trenutno stanje procesa izrade ovoga razvojnog dokumenta te dao riječ Ex ante evaluatorici Sanji Maleković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

 Prezentacija Zdenka Kolarića, voditelja odjela za strateško planiranje i razvojne programe

Gđa. Maleković je održala prezentaciju u kojoj se osvrnula na opću Analizu potrebe i potencijala te komentirala i dala sugestije, te izdvojene prijedloge za poboljšanje osnovne analize te ključna razvojna ograničenja na području Požeško-slavonske županije. Pokazala je na koje se pokazatelje treba radna skupina fokusirati te da je cilj Plana razvoja olakšanje provedbe i realizacije. „Treba biti pragmatičan, slaba participativnost je veliki problem jer nekad je podizanje svijesti i razumijevanje sam kvalitativni pokazatelj razvoja (uz kvantitativni), naglasila je.“

Prezentacija ex ante evaluatorice Sanje Maleković, IRMO

U nastavku je Zdenko Kolarić održao prezentaciju „Razrada strateškog okvira – posebni ciljevi i mjere“. Uz glavne razvojne smjerove i specifične ciljeve Nacionalne razvojne strategije RH 2030. navedene su novosti i izmjene dosadašnje prakse programiranja Županijskih razvojnih strategija od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je u svibnju 2021. izdalo novi Priručnik, te u lipnju 2021. novi Nacrt Uputa o izradi Plana razvoja. Sudionicima radionice je i prikazano koji su komentari i sugestije uvedene u ovaj strateški dokument.

Prezentacija Razrade strateškog okvira, Zdenko Kolarić
Prezentacija Razrade strateškog okvira, Zdenko Kolarić

Slijedila je rasprava o mjerama, pokazateljima i daljnjim koracima u izradi Plana razvoja.

Skip to content