Vijesti

ODRŽANA PREZENTACIJA NACRTA IDEJNOG MUZEOLOŠKOG RJEŠENJA PROJEKTA KUĆA GRAŠEVINE

Dana 21. rujna 2015. godine u gradskoj kino dvorani u Kutjevu održan je radni sastanak, odnosno prezentacija nacrta Idejnog muzeološkog rješenja projekta Kuća Graševine– regionalni multimedijalni visitor centar. Cilj prezentacije bila je daljnja razrada projekta, odnosno izrada što kvalitetnijeg Idejnog muzeološkog rješenje za ovaj razvojni projekt, koji je već osigurao podršku i sredstva od dva Ministarstva – Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Gospođa Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica trgovačkog društvo Muze d.o.o. angažiranog za izradu Idejnog muzeološkog rješenja, prezentirala je nacrt navedenog rješenja, a na temelju radionice koja je održana u veljači ove godine i istraživanja povijesti i kulturne baštine našeg području te istraživanja o vinskom turizma u cijelom svijetu i primjera dobre/loše prakse.

Idejno muzeološko rješenje razrađuje i odgovara na pitanja koji dio povijesti, koje priče, vrijednosti, baštinu i na koji način interpretirati na lokacijama projekta Kuće Graševina, a sve u kontekstu vina i vinarstva te prezentacije vinara. Nakon prezentacije dokumenta, g. Ratković Aydemir je pružila priliku projektnim partnerima i svim ključnim dionicima da iznesu svojih komentara, prijedloga i sugestije za poboljšanje Idejnog muzeološkog rješenja. 

Prezentaciji su prisustvovali županijski i gradski čelnici Požeško-slavonske županije – župan Požeško-slavonske županije, g. Alojz Tomašević, gradonačelnik Grada Kutjeva, g. Josip Budimir, gradonačelnik Grada Pakraca, g. Davor Huška te zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice, g. Domagoj Katić. Osim navedenih čelnike, prisutni su bili i predstavnici drugi partnerskih institucija na projektu, uključujući predstavnike Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, Veleučilišta u Požegi te Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije d.o.o.    

Podsjećamo, Kuća Graševine – regionalni multimedijalni visitor centar je projekt od iznimnog značaja za Požeško-slavonsku županiji, ali i za cjelokupnu regiju, na kojemu Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o., kao inicijator i koordinator, radi gotovo tri godine. U Požeško-slavonskoj županiji, na području kutjevačkog vinogorja, planira se izgradnja središnjeg objekta, odnosno Kuće Graševine, te se planira uspostava jednog dodatnog objekta u Pakracu, a drugog u Pleternici. Ukupna vrijednost projekta, za sve tri navedene lokacije, iznosi 7 milijuna eura. 

Skip to content