Vijesti

Održana početna konferencija projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“

U ponedjeljak, 29. ožujka 2021., u prostorima Poljoprivredno-prehrambene škole, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana je početna konferencija projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“.

Ukupna vrijednost projekta je 49.345.376,16 milijuna kuna i financira se u okviru Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023.

Nositelj projekta je Poljoprivredno – prehrambena škola, dok tehničku pomoć u prijavi i provedbi projekta pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Partneri na projektu su: Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca, Prirodoslovna škola Karlovac,  Ekonomska škola Požega, Veleučilište u Požegi, Kutjevo d.d. i Udruga učeničkih domova RH.

Konferenciji su prisustvovali Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, požeško-slavonski župan, Alojz Tomašević, zamjenik župana za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika Grada Požege, Ferdinand Troha, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Anton Devčić, Željko Bunjevac, voditelj projekta, Marko Kovač ispred Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Livio Bišćan ispred Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije te ostali gosti.

Marija Mršo Rajić v.d. ravnatelja Poljoprivredno-prehrambene škole, u svom obraćanju upoznala je nazočne kako u četvrtak, 01. travnja, škola puni 136 godina svog postojanja, te kako je uživala veliki uspjeh u Požeštini i u RH kao priznato učilište i uzorno gospodarstvo koje se prostire na 120 hektara zemlje.  Izrazila je svoje zadovoljstvo projektom i zahvalila svima na suradnji i poticaju, uz posebno obraćanje županu Tomaševiću koji je angažirao i potaknuo djelatnike škole kako bi se ovaj projekt pripremio.

v.d. ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole, Marija Mršo Rajić
v.d. ravnatelja Poljoprivredno-prehrambene škole, Marija Mršo Rajić

Pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije dr. sc. Anton Devčić zahvalio je svima koji su do sada bili uključeni u pripremu projekta i koji će bit uključeni u provedbu do njegovog samog kraja te naglasio kako je u projektu zamišljeno puno stvari i aktivnosti te vjeruje da su one značajan iskorak za cijelu našu županiju i šire.

Pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, dr. sc. Anton Devčić
Pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, dr. sc. Anton Devčić

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević  naglasio je važnost poljoprivrednog sektora, kao i važnost pružanja pomoći poljoprivrednicima. „Proizvodnja hrane je ključ i temelj razvoja gospodarske nacije.“ – rekao je župan Tomašević.

Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević
Župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević

Projektom osnivanja Regionalnog centra kompetentnosti Panonika stvaraju se neophodni programski i kadrovski uvjeti  koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi. Programski uvjeti se stvaraju modernizacijom postojećih obrazovnih programa i stvaranjem novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje Agroprocesni tehničar. Kadrovski se uvjeti  osiguravaju organiziranjem specijaliziranih edukacija i studijskih putovanja namijenjenih nastavnom osoblju. U sklopu projekta nabavlja se suvremena oprema za unapređenje nastavno – obrazovnih programa u vrijednosti 17 milijuna kuna za praktikume kao što su Mikrobiološki laboratorij, Praktikum za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, Procesno tehnološki praktikum, Kuharski praktikum, Analitički laboratorij, Vinski praktikum, Oprema za hidroponski uzgoj i druga oprema.

Skip to content