Vijesti

Održana početna konferencija projekta „Terme Lipik“

U ponedjeljak, 29.3.2021., godine u prostorima konferencijske dvorane Quella u Lipiku održana je početna konferencija projekta Terme Lipik.

Voditeljica projekta, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika, Veronika Prhal, na samom početku konferencije obratila se nazočnima i upoznala ih s projektom. Projekt „Terme Lipik“ financijski je najvrjedniji projekt Grada Lipika, koji je i nositelj samoga projekta, partneri  na projektu su Toplice Lipik i Turistička zajednica grada Lipika, a tehničku potporu u projektu pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Financijska vrijednosti projekta je 73,3 milijuna kuna od čega 62 milijuna kuna bespovratnih sredstva. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. i traje do kraja lipnja 2023. godine. Cilj projekta je obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala. Riječ je o velikom revitalizacijskom i graditeljskom zahvatu na tri lokacije u Lipiku, kojim su obuhvaćeni: izgradnja Vile dobre vode, rekonstrukcija Narodnih kupki i uređenje Perivoja.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je naglasio da je riječ o iznimno dragocjenom projektu koji se odnosi na razvoj turizma u Lipiku te zahvalio hrvatskoj Vladi na podršci i na tome što je prepoznala potrebe i činjenicu da je Lipik turistički grad. Gradonačelnik Kasana vjeruje kako će ovaj projekt vratiti Lipik na kartu turističkih destinacija te kako će se u interpretacijskom centru Vile Zinke dobiti multifunkcionalni prostor za prezentaciju turizma i sve one atraktivne sadržaje koji su vezani za vodu, dok ništa manje važna nije ni obnova perivoja te Narodnih kupki.

Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana
Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana

Ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen, također je zahvalio hrvatskoj Vladi, resornim ministarstvima, Požeško-slavonskoj županiji te Gradu Lipiku koji je i nositelj projekta. Ravnatelj Kelemen vjeruje kako će se realizacijom ovih projekata Lipik vratiti „starom sjaju“ i kako će rasti kao kulturna i turistička atrakcija te kako će se upotpuniti rehabilitacijska i lječilišna ponuda.

Ravnatelj Toplica Lipik, Darko Kelemen
Ravnatelj Toplica Lipik, Darko Kelemen

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, ujedno i izaslanica požeško-slavonskog župana Tomaševića izrazila je zadovoljstvo početkom realizacije velikog i značajnog projekta „Terme Lipik“, podsjetivši kako je dio bespovratnih sredstava osiguran iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. „Nije samo da radimo na obnovi kulturne i turističke baštine, nego joj dajemo nove funkcije i kapacitete.“ – rekla je gospođa Horvat.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat
Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, Senka Horvat

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te ovom prigodom i izaslanik resorne ministrice Tramišak istaknuo je kako se značaj članstva naše zemlje u Europskoj uniji te značaj europskih fondova vidi upravo danas u Lipiku gdje je provedeno ili se provode brojni projekti.

Ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU
Ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

U daljnjem tijeku konferencije projekt su nazočnim sudionicima u „Quelli“ prezentirale Daria Adžijević (pomoćnica voditeljice projekta), Anita Tudović (koordinator projekta Toplica Lipik) i Dragana Beuković (stručnjak za promidžbu i vidljivost TZ grada Lipika). Tom su prilikom naglasile da obnova i očuvanje kulturne baštine te stavljanje u funkciju i korištenje turističkog potencijala projektne cjeline uključuje Vilu Zinke (Vilu dobre vode), Perivoja i Narodnih kupki. Istaknuto je kako će se kroz provedbu projekta podići standard interpretacije opremljenosti i kvalitete kulturnih i turističkih sadržaja u Lipiku, unaprijediti sustav promocije i distribucije kulturno-turističkih sadržaja na domaćem tržištu te podići svijest lokalnog stanovništva o valorizaciji kulturnih dobara.

 

Skip to content