Vijesti

Održana konferencija projekta „Obrazujmo se zajedno IV“

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije danas je održana konferencija projekta „Obrazujmo se zajedno IV“ na kojoj su sudjelovali pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sekulić Pojer, pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Damir Jakoubek, pomoćnik ravnateljice Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Anton Devčić, voditeljica projekta Marija Jelušić, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, koordinatori projekta i pomoćnici u nastavi.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – PANORA izradio je projektni prijedlog „Obrazujmo se zajedno IV“, a Županija Požeško-slavonska uspješno ga prijavila na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja: „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“.

Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u školama s području Požeško-slavonske županije kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Tijekom četiri godine trajanja projekta kroz njega bi trebalo proći 70 učenika. Ukupna vrijednost projekta je 8.335.531,20 kuna,od čega 7.918.754,64 kuna su sredstva sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda,a 416.776,56 kuna su sredstva Županije.

Ukupno je do sada pružana skrb za 65 učenika s teškoćama u razvoju te će se već dogodine ostvariti zadani cilj od 70 učenika.Od početka rujna pružena je podrška obrazovanju 54 učenika s teškoćama u razvoju kroz sustavan rad pomoćnika/ca u nastavi – njih 50.Iz projekta je izašao jedan učenik.

Ukupno je u ovoj šk. godini bilo angažirano 56 pomoćnik/ca, jer je više pomoćnica otišlo na rodiljini dopust (njih 3); –  što je nastavak trenda koji se prvi put pojavio prošle godine, dok ranije nije bilo takvih slučajeva i nadamo se da će se takav trend nastaviti i u idućoj šk. godini; odnosno pronašlo drugo zaposlenje (njih 4) – što je indikator da sada postoje slobodna radna mjesta na koja se ljudi mogu zaposliti pa zanimanje pomoćnika u nastavi više nije toliko zanimljivo nezaposlenim osobama.

 

Ispred škole partnera o iskustvu s projektom “Obrazujmo se zajedno govorio je ravnatelj OŠ Mladost iz Jakšića Boško Obradović. “Za nas ravnatelje ovo je vrlo važan projekt, uz sve projekte koji naš osnivač Požeško-slavonska županija radi u školama. Ovo je najhumaniji projekt jer se radi o pomoći učenicima kojima je ta pomoć zaista potrebna. Suradnja je odlična i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti te da će svi učenici kojima je potrebna, imati takvu pomoć.”

Skip to content