Vijesti

Održana konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja

17. svibnja, u Zagrebu održana je konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja na kojoj su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, regionalni koordinatori, predstavnici Udruge gradova kao i brojni drugi sudionici.

Konferencija je imala za cilj informirati javnost o ITU mehanizmu, informirati predstavnike jedinica lokalne samouprave i sve zainteresirane o novom programskom razdoblju ali i čuli iskustva gradova koji su već provodili projekte kroz ITU mehanizam.

Tijekom konferencije ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izradilo 2 programa novog razdoblja.

“U okviru Programa kohezijske politike na raspolaganju imamo ukupno oko 50,12 milijardi kuna od čega se 11,5 milijardi odnosi na potpuno novi Integrirani teritorijalni program koji smo osmislili upravo kako bismo mogli pomoći onim najudaljenijim, najdepriviranijim dijelovima Republike Hrvatske kroz ulaganja u otoke ali i same gradove kao urbana središta i to kroz ciljane javne pozive za gospodarstvenike i poduzetnike, kao i za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, kulturnu baštinu, turizam, brownfield lokacije, čisti i pametni gradski promet, pilot projekti na razini gradskih naselja i četvrti te energetsku učinkovitosti, zelenu infrastruktura, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima”, istaknula je ministrica.

Ministrica je naglasila da će uz ITU gradove veliku promjenu za gospodarstvo Hrvatske učiniti i Planovi za industrijsku tranziciju regija, odnosno Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske u koju će biti uključen svaki od ITU gradova, izuzev Grada Zagreba, također je istaknula kako će se sukladno EU regulativi izdvojili za ITU mehanizam preko 12,9 % sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će ITU gradovi na raspolaganju imati oko 679,6 milijuna eura za svoje projekte.

Glavne prednosti ITU mehanizma pri tome se odnose na:

  • uključivanje lokalne razine u proces osmišljavanja integriranih projekata koji su fokusirani na konkretne probleme urbanog područja (dominantan bottom-up pristup);
  • bolju izravniju i kvalitetniju suradnju između nacionalne i regionalne/lokalne razine te unutar same lokalne razine čime se proširuje mreža dionika u području urbanog razvoja (umrežavanje) što u konačnici jača kapacitete svih dionika te kroz povratne informacije s lokalne razine, doprinosi kreiranju bolje, usmjerenije i učinkovitije politike urbanoga razvoja.
  • decentralizira se sustav upravljanja EU fondovima pri čemu gradovi postaju odgovorni za odabir projekata na svom urbanom području.

 

U tijeku je, na području 8 ITU gradova:

  • Opremanje i/ili izgradnja 200.000 m2 fizičke infrastrukture za poduzetništvo kroz koju se planira potpora za oko 600 poduzeća i podržavanje 26 organizacija za poslovnu podršku
  • Obnova 110.000 m2 brownfield područja
  • Obnova toplinskih sustava u 4 ITU grada kroz koji se planira ukupna ušteda u sustavu toplinarstva od 0,28 Petajoula
  • Izgradnja i modernizacija 43 kilometra biciklističkih prometnica
  • Provedba 2 projekta kroz koje se planira uvođenje inteligentnih transportnih sustava (ITS) uza upravljanje i kontrolu prometa
  • Provedba 19 projekata kojima se revitaliziraju zaštićena kulturna dobra (izrada projektne dokumentacije i/ili infrastrukturni radovi)

 

Konferenciju možete pogledati na sljedećoj POVEZNICI.

 

Izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Skip to content