Vijesti

Održana 1. Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U utorak, 11. travnja 2017. U Osijeku je održana prva sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojom je predsjedavao Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, na kojoj je sudjelovala i direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije PANORA d.o.o. Senka Horvat koja je predstavila rad i projekte Agencije te strateške projekte Požeško-slavonske županije. Na sjednici je  sudjelovao i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada. Uz predsjednika Vlade i ministricu Žalac, u radu 1. sjednice Savjeta sudjelovali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, te državni tajnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture te predstavnici razvojnih agencija svih pet županija.

Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je važnim što ovaj Savjet okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada.  Podsjetio je da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura koji kroz različite operativne programe mogu biti usmjereni na razvoj istoka Hrvatske. Dodao je da je važno u tom procesu ostvariti usmjereniji pristup i sinergiju svih aktera te dodatno oplemeniti sve napore državne razine onime što nudi europski proračun.  Naglasio je da je cilj  sastanka pokazati što sve pojedini resori rade, kada je riječ o Slavoniji te što sve župani, razvojne agencije i drugi zainteresirani žele dodati kao zadaću aktivnostima koje provode.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao predstavnica glavnog koordinacijskog tijela i zamjenica predsjednika Savjeta, predstavila je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te planirane i dosad provedene aktivnosti u sklopu Projekta. Ministrica Žalac je naglasila da su zadaće Savjeta usmjerene na ulaganje u područje Slavonije, Baranje i Srijema na temelju strateškog okvira Republike Hrvatske i Europske unije koje će se postići planiranim aktivnostima kao što su prilagodba kriterija odabira projekata na pozivima za dostavu projektnih prijedloga u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanje administrativnih kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini.

Pet slavonskih županija, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć. Stoga u radu Savjeta, čiji je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih  politika i pomagati Slavoniji glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.

 

 

 

Skip to content