Vijesti

Održan mjesečni sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa županima i regionalnim koordinatorima

 

U srijedu, 6. rujna 2017. godine, u Zagrebu je održan mjesečni sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa županima i regionalnim koordinatorima, na kojemu je prisustvovao župan Požeško-slavonski  Alojz Tomašević i direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije-PANORA d.o.o. Senka Horvat.

Tijekom sastanka, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su aktivnosti vezane uz izradu paketa novih zakona u ingerenciji Ministarstva, natječaje u tijeku kao i planirane aktivnosti.

Ministrica Žalac, u svojem je pozdravnom obraćanju izvijestila okupljene župane i regionalne koordinatore o dodatnih 231 milijuna kuna namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj te kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

Ministrica Žalac je istaknula kako je objavljen Poziv na dostavu zahtjeva za sufinanciranje po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama za koje je osigurano 40 milijuna kuna, te je osim toga najavila i potpisivanje Sporazuma s regionalnim koordinatorima kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata za koje je osigurano 21 milijun kuna.

Još jedan novi Program koji je ministrica najavila je Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje ESI fondova u okviru kojeg je osigurano 120 milijuna kuna kroz 3 proračunske godine.

Na kraju je ministrica  županima i regionalnim koordinatorima najavila dodjelu dodatnih 50 milijuna kuna  za one najugroženije županije i jedinice lokalne samouprave, u cilju smanjivanja zaostajanja i razlika u razvoju putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju.

Skip to content