Vijesti

Održan 3. forum za dijeljenje znanja u sklopu projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“

26 i 27. listopada održan je 3. forum za dijeljenje znanja u sklopu provedbe projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini“, kojeg provode Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Tema foruma bila je „Jačanje regionalne otpornosti u odnosu na demografske trendove“. Cilj projekta je jačanje strateškog planiranja i jačanje upravljačkih kapaciteta za implementaciju Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. među različitim razinama vlasti, a posebno na regionalnoj i lokalnoj razini.

U sklopu 3. foruma održana su predavanja, panel rasprave i radionice kojima je cilj bio razmjena znanja radi poboljšanja mjera koje su usmjerene na demografske promjene u RH. Na forumu su sudjelovali Stephan Visser, analitičar OECD-a, Željka Josić državna tajnica, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlad, Spomenka Đurić, državna tajnica u MRRFEU, Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice te drugi panelisti. Nova iskustva i znanja stekli su i zaposlenici Regionalnog koordinatora PSŽ koji su sudjelovali na 3. forumu.

Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice
Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice

Gradonačelnica Pleternice u svom kratkom predavanju predstavila je Grad Pleternicu te demografske mjere koje se provode: Potpore za mlade obitelji – prva nekretnina; potpore za novorođenčad; jedinstveni gradski dječji dodatak; sufinanciranje vrtića i rada igraonica, prijevoza i produženog boravka u školi; stipendije. Posebno su naglašene mjere za potpore gospodarstvu, a kao primjer novih mogućnosti predstavljen je projekt „Muzej bećarca“, koji za sada daje uspješne rezultate. Brojni su turisti koji obilaze muzej, a potom svoj novac troše kako u ugostiteljskima objektima, tako i na OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju „na kućnom pragu“.

 

 

 

Skip to content