Vijesti

Odobren najveći razvojni Program unutar Kohezijske politike – Program Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.

Nakon usvajanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu 2022. godine kojeg su potpisale povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme, Elisa Ferreira i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, poslana su dva programa na odobrenje: Program Konkurentnost i kohezija i Integrirani teritorijalni program.

Europska komisija usvojila je 9. studenoga Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027., financijski najizdašniji Program unutar Kohezijske politike za Republiku Hrvatsku u novom financijskom razdoblju. Odobrenjem ovog Programa ostvaren je temelj za korištenje 5,203 milijardi eura, od čega iz Europskog fonda za regionalni razvoj 4,020 milijardi eura te iz Kohezijskog fonda 1,182 milijardi eura, koji će se provoditi kroz šest prioriteta u cilju ravnomjernog razvoja Hrvatske. Potvrda za Integrirani teritorijalni program, također se očekuje uskoro.

U proces izrade programa bili su uključeni svi relevantni hrvatski dionici, predstavnici svih dijelova hrvatskog društva. Osnovane su radne skupine, prema ciljevima politike Europske unije, poštujući načelo partnerstva, koje se temelji na pristupu višerazinskog upravljanja, a uključuje predstavnike s nacionalne te regionalne i lokalne razine kao i predstavnike gospodarskih i socijalnih partnera, civilnog društva, akademske i znanstvene zajednice, koji su sudjelovali putem četiri održane sjednice te niza sastanaka radnih skupina.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Skip to content