Vijesti

Obnova Starog grada Kaptola; zajednička suradnja struke

Požeška biskupija, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA i Općina Kaptol, surađujući na integriranom projektu obnove Starog grada Kaptola i druge kulturne baštine na području općine Kaptol, dosad su već okupili stručnjake koji su pomagali u razvoju i izradi projektne dokumentacije – Muze d.o.o. iz Zagreba vezano za muzeološka, interpretacijska i idejna rješenja, te Koping d.o.o. iz Požege za svu drugu tehničku dokumentaciju i projektiranje, no obzirom na opsežnost i značaj ovoga projekta, smatralo se da u njemu trebaju sudjelovati i sve druge stručne institucije i društva koji će svojim iskustvom i djelokrugom svoga rada pomoći graditi ga, dopunjavati i razvijati do gotovosti.

Tako je u srijedu, 14. lipnja 2017. godine, u Vijećnici Općine Kaptol, održana radionica na kojoj su predstavljeni Interpretacijski plan Starog grada Kaptola koji uključuje resurse i potencijale razvoja ukupne kulturno-turističke ponude općine Kaptol te razradu interpretacijske infrastrukture i vizualnog brendiranja Kaptola gdje su razrađena i prezentirana tri moguća prijedloga.

Nakon prezentacije uslijedila je radionica za izradu koncepta razvoja Idejnog rješenja muzeološke prezentacije Starog grada Kaptola gdje su sudionici imali priliku sudjelovati sa svojim primjedbama i viđenjima buduće kulturno-turističke ponude.

Radionici su prisustvovali predstavnici Parka prirode Papuk, Ministarstva kulture – Konzevatorskog odjela u Požegi, Osnovne škole u Kaptolu, Gradskog muzeja u Požegi, Filozofskog fakulteta – Odjela za arheologiju u Zagrebu, KUD-a “Ivan Čakalić” iz Kaptola, Društva “Češka beseda” iz Kaptola, županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, te drugi predstavnici stručnih odjela same Požeške biskupije.

Sve navedene institucije imat će priliku i nadalje sudjelovati u razvoju ovoga projekta kroz radionice koje tek slijede, te druge načine razmjene informacija, a vjerujemo da će se ovoj projektnoj razradi pridružiti i drugi. 

Skip to content