Vijesti

Objavljen Program razvoja mreže pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj od 2023. do 2032.

Nakon niza stručnih rasprava, uključivanjem brojnih knjižničarskih djelatnika i vodeći se potrebama lokalnih zajednica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek donijela je Program razvoja mreže pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj od 2023. do 2032. koji će u desetogodišnjem razdoblju omogućiti raznovrsne izvore informiranja i brojne knjižnične usluge u najudaljenijim krajevima Hrvatske.

Putem mreže narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i medija je iniciralo izradu programa razvoja knjižnične usluge pokretnih knjižnica kako bi se unaprijedili uvjeti pristupa kulturnim sadržajima građanima koji žive na mjestima udaljenim od kulturnih središta. Mobilna knjižnična usluga važna je karika društvene infrastrukture koja osigurava demokratičnu dostupnost kulturnih, obrazovnih, informativnih i zabavnih sadržaja na dislociranim područjima, posebno djeci i mladima u poticanju čitanja, razvoju publike te uključivanju u raznovrsne knjižnične programe. Veselo oslikani bibliobusi, bibliokombiji ili bibliokamioni, modernih interijera s najnovijim izdanjima domaće i strane knjižne produkcije, uz veliki izbor lijepe književnosti, opremljeni računalima i drugim uređajima, stižu sa stručnim djelatnicima koji su spremni svojim znanjem i iskustvom, uz preporuke i posudbu knjižnih naslova  pružiti i druge potrebne informacije kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme, educirati se ili potražiti informacije važne za lokalnu zajednicu. U pokretnim se knjižnicama posebno vodi računa o najmlađima. Predviđeni su zanimljivo osmišljeni prostori gdje će najmlađi čitatelji moći pronaći stručan i s ljubavlju kreiran izbor vrijednih slikovnica, multimedijalne građe i didaktičkih igračaka primjerenih dobi korisnika.

Desetogodišnji program razvoja mreže pokretnih knjižnica izrađen je s namjerom da knjižnične usluge budu dostupne stanovnicima u svim županijama u Republici Hrvatskoj. Malim i razasutim naseljima, udaljenim područjima te gradskim četvrtima koji nemaju uvjete za druge oblike djelovanja narodne knjižnice, ovim Programom planiran je pristup kulturnim, obrazovnim, informativnim i zabavnim sadržajima te cjeloživotnom učenju uz stručnu knjižničarsku pomoć. Stoga je izrada Programa razvoja pokretnih knjižnica za desetogodišnje razdoblje bitan iskorak za deset županija koje još nemaju županijsku bibliobusnu službu, a to su: Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska i Varaždinska županija koje će prema potrebama i mogućnostima lokalne zajednice, uvoditi nove knjižnične usluge s ciljem jačanja društvene infrastrukture.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Skip to content