Vijesti

Objavljen Poziv za „Priče o europskoj baštini“ (European Heritage Days Stories)

„Priče o europskoj baštini“ (European Heritage Days Stories) inicijativa je Europske komisije i Vijeća Europe, koja potiče inovativne projekte u lokalnim zajednicama diljem Europe. Poziv je to na dijeljenje zanimljivih priča o europskoj kulturnoj baštini koje će se objaviti kao Priče Dana europske baštine.

Dani europske baštine događaji su koji okupljaju europske građane kako bi proslavili, podijelili i podržali aktivnosti lokalnih zajednica u Europi čija paneuropska priroda pomaže u isticanju europske dimenzije i vrijednosti europske baštine.

Ciljevi Poziva:

 • potaknuti ljude da se bave europskom kulturnom baštinom i ojačati osjećaj pripadnosti europskom zajedničkom prostoru;
 • prikupiti svjedočanstva/priče koje daju uvid u to kako zajednice razumiju europsku dimenziju lokalne baštine;
 • identificirati i promicati zajednice koje se bave baštinom u skladu s europskim vrijednostima i dugoročnom perspektivom suradnje;
 • nagraditi zajednice za njihov trud i potaknuti ih da dalje razvijaju svoje priče;
 • motivirati i potaknuti zajednice, dobitnike nagrada za europsku baštinu/nagradu Europa Nostra i mjesta s Oznakom europske baštine (EHL) da sudjeluju u Danima europske baštine.

 

Sve priče koje ispunjavaju kriterije prihvatljivosti bit će objavljene kao priče Dana europske baštine koje će se promicati na europskoj razini, a dobit će i potporu do 10.000,00 eura.

Odabir priča temelji se na sljedećim temama:

 • prijava informativne i zanimljive dobro napisane priče (10 bodova);
 • europska dimenzija projektne ideje: u kojoj mjeri može poslužiti kao primjer dobre prakse za druge zemlje i zajednice (15 bodova);
 • povezanost priče i popratne projektne ideje s prioritetima Dana europske baštine: različitosti, obrazovanje, sudjelovanje i angažman zajednice, zaštita okoliša, rodna ravnopravnosti i/ili usmjerenosti na mlade (20 bodova);
 • originalnost i kreativnost projektne ideje (10 bodova);
 • izvedivost projektne ideje koja treba biti dovršena unutar jasno definiranog vremenskog okvira i unutar maksimalnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava (20 bodova);
 • potencijal predloženog projekta: pozitivni utjecaj na zajednicu (15 bodova);
 • jedan od sljedećih kriterija smatrat će se dodatnom pogodnošću (ukupno najviše 10 bodova): dugoročni potencijal projekta (održivost), prekogranična dimenzija projekta, uključivanje ranjivih i manjinskih skupina, mladih i djece.

 

Autori 20 najbolje rangiranih projektnih ideja bit će pozvani da dostave detaljne projektne prijedloge i proračune koji će se razmatrati u sljedećoj fazi postupka dodjele bespovratnih sredstava. Postupak odabira i kriterije pronađite na stranici Priče Dana europske baštine.

Pobjednici će biti objavljeni 15. lipnja 2023. godine.

Prijave se predaju putem obrasca za prijavu, na engleskom ili francuskom jeziku, a rok za predaju je 28. veljače 2023. godine.

Više informacija o Pozivu možete pronaći na poveznici.

Skip to content