Vijesti

Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

U organizaciji Županijskog vijeća učenika, u Gradskom kazalištu Požega danas je, petu godinu zaredom, održan prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca. Program je održan pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Grada Požege, Savjeta mladih PSŽ i Savjeta mladih Grada Požege te Regionalnog koordinatora PSŽ.

Programu su nazočili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha, izaslanik predsjednice Županijske skupštine, vijećnik Daniel Majer, zamjenik ravnateljice Regionalnog koordinatora PSŽ dr.sc. Anton Devčić te ravnatelji srednjih škola i učenici. U sklopu programa predstavili su se učenici Ekonomske škole Požega s prezentacijom Erasmus projekta, Obrtnička škola Požega s modnom revijom, učenici Glazbene škole Požega s koncertom te Gimnazija Požega s mjuziklom.

Učenike, profesore i ravnatelje prigodnim je riječima u ime gradonačelnika Požege Darka Puljašića pozdravio njegov zamjenik Ferdinad Troha. “Drago mi je da je ovo hvale vrijedna inicijativa u našem gradu, prije svega zbog vas mladih. Zbog mladih koji uvijek traže više, koji su pokretač razvoja i nositelji ideja, svega onog dobrog što ovo društvo i ovaj grad očekuju. Želim vam kvalitetno i poticajno odrastanje i čestitam vam vaš dan.” – naglasio je Troha.

Mladima se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. „Županija upravo srednjim školama poklanja veliku pozornost. Netko će od vas biti veliki znanstvenik, netko će prenositi dalje svoje znanje drugim mladim ljudima, a netko od vas će možda i ostati ovdje, raditi i tako doprinositi zajednici. Nemojte dozvoliti da vam itko upravlja vašim mislima, vašim željama. Putujte svijetom, učite od drugih, ali vratite se prelijepoj domovini i ta prikupljena znanje podijelite ovdje. Vi ste oni koji će nas naslijediti. Nemojte nikada biti zadovoljni, tražite uvijek više, kritizirajte ali i dajte prijedloge, imate pravo sanjati i nemojte da vam te snove netko oduzme. Županija je osnivač, ali ne samo u tehničkom smislu i puno toga smo do sada uložili i učinili od energetski obnova do opremanja škola, a pripremamo i nove izazove kako bi vi mogli što kvalitetnije prikupljati sva potrebna znanja,” naglasio je župan Tomašević.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na 17. studenoga 1939. godine kada su studenti i srednjoškolci streljani u Pragu zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije. Od 2006. godine Dan srednjoškolaca povezan je s Europskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca koje je donio Organizaciji ured za europske udruge srednjoškolaca u koju je u svibnju 2011. godine prihvatilo i Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske.

 

Izvor: slavonski.hr

 

Skip to content