Vijesti

Djelatnici Regionalni koordinator razvoja PSŽ sudjelovali na konferenciji „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je konferenciju pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“ koja se održala 30. rujna u Osijeku.

Uvodnu riječ konferencije održale su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme, Elisa Ferreira, a sudionici konferencije bili su brojni predstavnici županija, gradova, općina te djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak na početku konferencije predstavila je novo financijsko razdoblje 2021.-2027., mogućnosti financiranja, prioritetna područja ulaganja te kako je, posebno u programu “Konkurentnost i kohezija”, dodana teritorijalna dimenzija za razvoj slabije razvijenih krajeva Hrvatske i brdsko-planinskih područja. Ministrica je naglasila i  kako će integrirani teritorijalni program biti vrijedan oko 1,6 milijardi eura te će poslužiti za ulaganja u gospodarstvo, razvoj i inovacije i time se potaknuti na otvaranje novih radnih mjesta.

Osim ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, nazočnima obratila se i povjerenica Ferreira koja je tom prigodom pohvalila Republiku Hrvatsku u povlačenju sredstava iz Europske unije te naglasila kako će se sredstvima EU i dalje nastaviti ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu te socijalnu i demografsku politiku. Povjerenica Ferreira ukazala je i na važnost kohezijske politike te kako kohezijska politika želi pridonijeti ravnomjernom razvoju svih regija. „Cilj kohezijske politike je osigurati budućnost svakom europskom gradu i regiji, jer je napredak svake europske regije, istovremeno i napredak Europe u cjelini“ – kazala je povjerenica Ferreira. Nadalje, povjerenica podsjeća i kako će Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom omogućiti Hrvatskoj korištenje 9 milijardi eura iz EU fondova do 2027. godine te da iz toga proizlazi velika odgovornost za pronalaženje najboljeg načina korištenja sredstava.

Skip to content