Vijesti

Završen projekt Energetska obnova zgrade Područne škole Cerovac, Osnovne škole “Mladost” Jakšić

Osnovna škola “Mladost” Jakšić je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i njezinom razvojnom agencijom – PANORA d.o.o. pripremila dokumentaciju i uspješno prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te je dana 13. srpnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna odobrena vrijednost projekta iznosi 335.670,25 kn, od čega Europski Fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje u iznosu od 80.409,83 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 160.819,65 kn, a Požeško-slavonska županija kao osnivač Osnovne škole “Mladost” Jakšić sudjeluje s 94.440,77 kn. Treba naglasiti da je Županija na sebe preuzela i neprihvatljive troškove, koji nisu bili prihvaćeni kao prihvatljivi, ali su bili neophodni za realizaciju cijeloga projekta.

Projekt energetske obnove može se podijeliti na: energetsku obnovu zgrade koja uključuje građevinske radove (postavljanje toplinske fasade na vanjske zidove zgrade, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu i toplinska izolacija poda zgrade prema tlu), tehničku pomoć (koja uključuje provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata te stručni nadzor građenja), promidžbu i vidljivost te upravljanje projektom i administraciju.

Provedbom energetskog pregleda i izradom energetskog certifikata nakon građevinskih radova dobivena je ušteda u iznosu od 55,95% prosječne energije potrebne za grijanje/hlađenje te 55,95% doprinosa smanjenju potrošnje energije. Zgrada je iz energetskog razreda “F” prešla u energetski razred “C”.

Na početku završne konferencije ravnatelj Osnovne škole “Mladost” Jakšić Boško Obradović rekao je kako je ovo druga energetski obnovljena područna škola na jakšićkom području te najavio otvaranje još jedne škole za nekoliko dana. Preostale dvije područne škole aplicirane su na posljednji natječaj za energetsku obnovu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Područna škola u Cerovcu trenutno ima 11 učenika, a osim što će boraviti u ljepšem i kvalitetnijem okruženju, u školi će imati i novi namještaj, koji je financirala općina Jakšić.

Direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije Senka Horvat naglasila je da je ovo treći završeni projekt u nizu projekata energetske obnove na području Požeško-slavonske županije. Za sada je 7 škola s područje Županije uključeno u projekt, a na posljednji natječaj prijavljeno je 9 novih škola, ukupnog iznosa od 20 milijuna kuna, što s trenutnih 6 milijuna kuna, kolika je vrijednost energetske obnove škola u provedbi, tvori pozamašnu svotu.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević podsjetio je kako je prije nekoliko godina postojala opasnost da se područne škole zatvore, no uz veliki trud njihovo je zatvaranje spriječeno te se ulažu velika sredstva u njihovu obnovu. Najavio je nastavak ulaganja u školstvo, jer bez školstva nema razvoja gospodarstva.

Saborski zastupnik Franjo Lucić također je izrazio zadovoljstvo do sada učinjenim te podsjetio na velike kapitalne investicije koje su pokrenute u posljednjih godinu dana.

Konferenciju su zatvorili učenici Područne škole Cerovac prigodnim nastupom.

 

 

Skip to content