Vijesti

U Pleternici održana 17. sjednica Partnerskog vijeća PSŽ

U Muzeju bećarca u Pleternici održana je 17. sjednica Partnerskog vijeća Požeško-slavonske županije kojom je predsjedala Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, a gdje se na dnevnom redu našlo Izvješće o provedbi Plana razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021.-2027. godine za 2023. godinu te Indikativni godišnji planovi objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2024. godinu.

Članovi PV PSŽ
Članovi PV PSŽ

Županica je članovima Patrnerskog vijeća podnijela Izvješće o provedbi Plana razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021.-2027. godine za 2023. godinu. Od većih infrastrukturnih projekata, županica je izdvojila Regionalni i distribucijski centar za voće i povrće koji je krajem 2023. godine prijavljen na poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, naglasivši kako je u pripremi i projektno-tehnička dokumentacija za projekt Regionalnog centra poljoprivredne proizvodnje koji će se graditi u neposrednoj blizini hladnjače, a velika su ulaganja i u obrazovanje na području županije, istaknula je.

– Regionalni centar kompetentnosti Panonika je u visokoj fazi dovršenosti i cilj nam je da učenici od iduće školske godine nastavu pohađaju u rekonstruiranoj i dograđenoj zgradi Poljoprivredno-prehrambene škole. Kada pogledamo unazad, prošlu školsku godinu obilježio je pilot projekt Cjelodnevne škole u osnovnim školama u Jakšiću, Čaglinu, Velikoj, Brestovcu i Trenkovu. Kroz projekt je, osim 1,5 milijuna eura za rekonstrukciju i opremanje školskih objekata, za 900 učenika osigurano dva obroka te brojne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, koje su također besplatne za učenike – rekla je spomenuvši brojne druge planirane projekte u području obrazovanja za koje se trenutno priprema projektno-tehnička dokumentacija.

Također, završen je i projekt rekonstrukcije i proširenja sportskih terena i okoliša u Osnovnoj školi Stjepana Radića Čaglin, otvoren je polivalentni teren u Kaptolu, a u tijeku je i energetska obnova područne škole Prekopakra, sanacija krovišta Gimnazije u Požegi, modernizacija šest  područnih škola Osnovne škole Zdenka Turkovića Kutjevo, sanacija krovišta i radovi na fasadi i unutarnjem uređenju područne škole Biškupci, rekonstrukcija područne škole u Alilovcima te izgradnja pristupne rampe u osnovnoj školi u Jakšiću.

Antonija Jozić, županica požeško-slavonska
Antonija Jozić, županica požeško-slavonska

Županica je izdvojila i nekoliko strateških projekata u sektoru turizma.

– Uz Muzej bećarca koji je od otvorenja posjetilo preko 18 tisuća posjetitelja, Svijet graševine širi se na još jednu turističku točku pri čemu vjerujem da će Spahijski podrum, jedinstveni hibrid muzeja i knjižnice ove godine biti dovršen. U području turizma cilj nam je realizirati i projekt Trenkove priče, kao i valorizirati Arheološki park i kaptolske tumule – istaknula je.

Za projekt  „Uređenje pješačke šetnice s prezentacijom tumula“, kroz poziv Interreg Danube Transnational Programme odobreno je financiranje u iznosu 180 tisuća eura, a županica je još istaknula i projekte Nove ergele u Lipiku gdje se uskoro sele lipicanci, projekt valorizacije potencijala Sovskog jezera koji će se provoditi u tri faze te projekte Terme Lipik i rekonstrukcije hotela Fontana u sklopu Toplica Lipik koji predstavljaju značajan iskorak u područje zdravstvenog turizma.

– Spomenut ću i dvije investicije Centara za starije u Pleternici i Jakšiću, kao i projekt rekonstrukcije zgrade stare psihijatrije u Pakracu u kojoj će se uspostaviti centar za hrvatske branitelje. Isto tako, u tijeku je izrada i projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade stare škole u Orljavcu i uspostavu Centra za palijativnu skrb Doma zdravlja Požeško-slavonske županije – rekla je u sferi projekata usmjerenih zlatnoj dobi Požeško-slavonske županije.

Podsjetila je i na projekte za koje je 18 milijuna eura bespovratnih sredstva osigurano kroz ITU mehanizam. Prioritetni projekti su revitalizacija povijesne jezgre Grada Požege, izgradnja Atletskog stadiona u Požegi, izgradnja i opremanje Vatrogasnog centra u Pleternici, izgradnja i uređenje ljetne pozornice i ostatka tribine na mjestu starog atletskog stadiona u Požegi, rekonstrukcija i opremanje spomenutog Centra za palijativnu skrb Požeško-slavonske županije u Orljavcu, rekonstrukcija i uređenje Trga sv. Augustina u Velikoj, izgradnja Sportsko-rekreacijskog centra u Kaptolu te rekonstrukcija Kulturnog centra u Jakšiću.

Iako se izvješće odnosi na 2023. godinu istaknut ću kako su s današnjim danom dva velika strateška projekta koja smo uvrstili u Plan razvoja završeni. To su Coworking centar Panora za koji nam je također nedavno odobreno 672 tisuće eura za projekt energetske obnove i nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u Požegi koju smo nedavno otvorili i na što svi zajedno možemo biti ponosni – rekla je Jozić.

Lara Mandić i Stjepan Jakopović ispred Razvojne agencije Panora prezentirali su Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2024. godinu iz Programa konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. i Programa učinkoviti ljudskih potencijali 2021.-2027. te Indikativni plan objave natječaja Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za 2024. godinu.

Lara Mandić, Razvojna agencija PANORA
Lara Mandić, Razvojna agencija PANORA
Stjepan Jakopović, Razvojna agencija PANORA
Stjepan Jakopović, Razvojna agencija PANORA

 

Skip to content