Vijesti

U Lipiku održan prvi radni sastanak vezan za izradu Intervencijskog plana

U Multikulturalnom centru u Lipiku, 29. svibnja 2020. održan je prvi radni sastanak  vezan uz izradu intervencijskog  plana za područje gradova Lipika i Pakraca te općine Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Staru Gradišku. Osim predstavnika navedenih gradova i općina, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković i Davor Huška, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat te Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za tehnološki razvoj Brodsko-posavske županije. Navedeni Regionalni koordinatori će pružati tehničku pomoć jedinicama lokalne samouprave u izradi intervencijskog plana.

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, 30. travnja 2019. godine u Okučanima tadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uručila je gradonačelnicima i načelnicima navedenih gradova i općina Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava Europske unije.

Izrada intervencijskog plana uključuje dvije faze: izradu analize područja (analitička faza planiranja) i pripremu intervencijskog plana (operativno planiranje).

Intervencijski planovi se trebaju temeljiti na potrebama stanovništva, pri čemu se posebna pozornost posvećuje osiguravanju njihove socijalne uključenosti.

Intervencijski plan podloga je za objavu budućih natječaja iz kojih će se financirati razvojni projekti na navedenim područjima. Projekti koji će se financirati iz intervencijskog plana doprinijeti će razvoju poduzetništva, ruralnom razvoju, zaštiti okoliša, kulturnoj baštini i sl.

Skip to content