Vijesti

Regionalni koordinator razvoja PSŽ na dvodnevnoj hibridnoj konferenciji “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Nove prilike”

Od 30. rujna do 1. listopada 2021. godine u Opatiji se održala dvodnevna hibridna konferencija pod nazivom “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Nove prilike” na kojoj je sudionicima bio predstavljen Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., Nacionalni plan oporavka i otpornosti te postignuti rezultati i aktualnosti u provedbi projekata, a na konferenciji su sudjelovali i djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

Konferenciju u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, a sve prisutne uvodno su pozdravili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. Konferenciji su uz ministricu Tramišak i potpredsjednika Vlade Marića nazočili i ministri Darko Horvat, Nina Obuljen Koržinek, Radovan Fuchs, Josip Aladrović, Marija Vučković i Tomislav Ćorić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatska već osam godina članica EU, da ima iskustvo i da ju se uvažava te da nismo ušli u EU da uzmemo što više novca, nego su bitne vrijednosti i načela na kojima EU projekt počiva. Naglasio je da EU počiva na demokraciji, zaštiti ljudskih prava, vladavini prava, tržišnom gospodarstvu i na najbitnijem – na kršćanskom načelu solidarnosti, koje je protkano kroz sve EU politike, kazao je još da je odnos uplaćenih novčanih sredstava u proračun EU i novčanih sredstava koje smo dobili iz EU – oko 50 milijarda kuna u plusu za Hrvatsku.

Predsjednik Vlade naveo je da će gospodarski rast biti iznad projekcija te da u tom kontekstu postoji pet ciljeva – veća konvergencija s razvijenima od nas, da sve što radimo s EU fondovima potakne ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, zelena i digitalna tranzicija, da dobivena sredstva budu dobar dio onoga što se želi postići u lokalnim sredinama te dizanje standarda hrvatskih građana.

"Dani regionalnoga razvoja i fondova EU - Nove prilike"

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako je iza Hrvatske izuzetno uspješna prošla godina u kontekstu korištenja fondova EU. “Izradili smo niz važnih akata, stvorili novi okvir za regionalni razvoj i korištenje fondova EU, a pred nama je razdoblje u kojem je osigurano nikad više sredstava”, rekla je.

“Dani regionalnog razvoja i fondova EU – Nove prilike ove godine održavaju se u duhu povijesno važnih prilika za Hrvatsku i snažne potpore koju imamo kao država članica Europske unije. Zbog Vas ovdje prisutnih, u mjesecima koje su obilježili izazovni trenutci za čitav svijet, Hrvatska je na ovom polju ostvarivala rekorde u korištenju bespovratnih sredstava, kao i pregovorima za novo razdoblje”.

“Već smo odradili jako puno posla s ciljem da u novoj financijskoj perspektivi sustav bude bolji, brži i pravedniji. Godine 2020. i 2021. su u cijeloj Europskoj uniji bile godine strateškog planiranja. Tako smo i mi prikupljali podatke, planirali, programirali i izradili niz akata – od Nacionalne razvojne strategije, operativnih programa kohezijske politike do planova za industrijsku tranziciju regija. Time smo stvorili potpuno novi okvir regionalnoga razvoja i korištenja fondova EU. Nismo čekali ni s novim prilikama, već smo i ove godine koristeći nova sredstva iz instrumenta Nove Generacije EU odmah isprogramirali i raspisali prvi poziv za male i srednje poduzetnike za zelenu i digitalnu tranziciju proizvođačkog sektora u iznosu od 1.140.000,00 kuna.”

Na konferenciji su bile detaljno predstavljene Nove prilike, a o kakvim prilikama je riječ govori činjenica o ukupno 25 milijardi eura dostupnih sredstava. Predsjednik Vlade dao je širu sliku navedenih okvira, no može se izdvojiti kako je samo kroz novi sedmogodišnji financijski okvir Hrvatskoj na raspolaganju 13,4 milijarde eura, od čega 8,89 milijardi eura za Kohezijsku politiku koja uključuje ulaganja u jačanje konkurentnosti privatnog sektora, digitalizaciju, energetsku učinkovitost i klimatske prilagodbe, izgradnju i obnovu prometne infrastrukture, ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, kulturnu baštinu…

“Niste međusobno konkurencija, nego partneri. Slušajmo jedni druge, budimo si podrška i oslonac u razdoblju koje slijedi jer je to jedini način da ostvarimo zajednički cilj da u narednih 9 godina biramo još kvalitetnije i održivije projekte koji će gospodarski, socijalno i društveno podignuti vaše lokalne zajednice i cijelu zemlju”, dodao je za kraj Predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Izvor: razvoj.gov.hr

Skip to content