Vijesti

Prezentacija Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja projekta “Svijet graševine” u Kutjevu

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA, dana 19.04.2016. godine, u Kutjevu je prezentirano Idejno muzeološko i muzeografsko rješenje projekta “Svijet graševine”. Riječ je o idejnom dokumentu koji je prerastao u strateški nacrt razvoja destinacije vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji. Prezentaciji su prisustvovali vinari, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici požeškog Veleučilišta, studenti, te predstavnici drugih javnih institucija u županiji. 

Jezgru projekta “Svijet graševine”, čija je intencija razvoj kulture vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji, čine centri za posjetitelje u gradovima Kutjevu, Pleternici i Pakracu. Središnji dio, nazvan “Kuća graševine”, nalazit će se na području kutjevačkog vinogorja, dok će u Pleternici informativni centar Svijeta graševine biti povezan s Muzejom bećarca, a u Pakracu će se u zgradi Spahijskog podruma iz 18. stoljeća nalaziti centar za posjetitelje u kojem će se uz graševinu promovirati i tradicija bačvarstva i svjetski znamenitih bačvi od slavonskog hrasta.

“Vinski turizam u ovoj županiji nije nešto novo, već je to jedan dugi rad, prvenstveno vinara i ogromne tradicije koju ovaj kraj ima u vinarstvu, a s druge strane, veliki broj stručnjaka u zadnjih 15 godina već je radio na razvoju vinskog turizma uz strategije koje smo uzeli u obzir i ovdje,” naglasila je Dragana Lucija Ratković Aydemir iz tvrtke za kulturni menadžment Muze d.o.o. koja je i izradila Idejno muzeološko i muzeografsko rješenje Svijeta Graševine. “Sada je ovaj koncept prerastao u projekt koji može biti pokretač razvoja vinskog turizma i vinarstva. Jedan vinar ne može uspjeti sam, udruženi zajedno mogu puno toga.”

Nakon prezentacije Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja, koju je vodila direktorica Razvojne agencije Senka Horvat, nekoliko riječi o projektu rekli su Antonija Jozić – gradonačelnica Pleternice, Anamarija Blažević – gradonačelnica Pakraca, Josip Budimir – gradonačelnik Kutjeva, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te predstavnik Udruge vinara Kutjevačkog vinogorja Branko Mihalj.

Gradonačelnica Jozić izrazila je svoje oduševljenje cijelim projektom i njegovim konceptom, te najavila da će se vezani objekt u Pleternici vjerojatno nalaziti na budućem gradskom trgu. Smatra da se ne treba pribojavati troškova projekta budući da će koristi koje će on donijeti biti višestruke.

Gradonačenica Blažević je rekla da je Grad Pakrac već otišao korak dalje u prijavi Spahijskog podruma, objekta u kojemu će biti centar za posjetitelje Svijeta graševine, na relevantan europski natječaj, i to prema prezentiranom rješenju kao podlozi.

Gradonačelnik Budimir uviđa da broj sudionika na svakom predstavljanju ovoga Projekta raste, u čemu se zapravo vidi i njegov značaj za razvoj Kutjeva kao vinske prijestolnice.

Župan Alojz Tomaševć je naglasio da projekt Svijeta graševine nije samo projekt Kutjeva, Pleternice i Pakraca, već cijele županije. Potrebno je čim prije riješiti lokaciju buduće Kuće graševine, za čega se već poduzimaju određeni koraci. Prisutne studente požeškog Veleučilišta potaknuo je da ostanu u Slavoniji i da prihvate izazov njenog razvoja uz projekte kakav je i ovaj.

Predstavnik kutjevačkih vinara Branko Mihalj je podsjetio prisutne da je Kutjevo hrvatska vinska metropola u kojoj već odavno postoji bogata tradicija vinarstva i samo je treba uobličiti, a da je graševina doista hrvatska autohtona sorta koja ostvaruje značajne nagrade na svim važnim svjetskim natjecanjima. Nada se da će hrvatska vlada uvidjeti važnost razvoja turizma i na kopnu, ne samo na moru, te ga shodno tome i financirati.

Na kraju su prisutni imali priliku postavljati različita pitanja. Na pitanje uključuje li projekt i neki oblik vinske škole odgovoreno je da objekt Kuće graševine znači stvaranje pogodne infrastrukture za sve oblike razvoja vinskog turizma, a predviđa i postojanje tzv. vinskog laboratorija. Vezano za vremenski plan projekta, on ovisi o relevantnim natječajima na koje će se aplicirati budući da ni Županija ni uključeni gradovi nemaju dostatna sredstva. Na pitanje koliko će projekt stvoriti novih radnih mjesta odgovoreno je da osim direktno zaposlenih, projekt generira razvoj mnogih vezanih usluga u svojoj okolini budući da uključuje najrazličitije korisnike, pa će stoga zasigurno povući i nova zapošljavanja.

Skip to content