Vijesti

Požeški inkubator osvojio treće mjesto u izboru za Najbolji EU projekt

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt koji je u četvrtak, 21. listopada u sklopu Dana EU fondova održan u Novom Vinodolskom, Požeško – slavonska županija osvojila je treće mjesto u kategoriji Doprinos poduzetništvo i to za projekt Poduzetnički inkubator Požega.

Podsjetimo, Portal Župan.hr u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, drugu godinu zaredom organizirao je natječaj za najbolji EU projekt.

Poduzetnički inkubator Požega, projekt je grada Požege kojeg je Požeško-slavonska županija prijavila u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos poduzetništvu. Grad Požega je bio Nositelj projekta, a partneri su bili Regionalni koordinator Požeško-slavonske županije i Grad Kutjevo te suradnici na projektu; Veleučilište u Požegi, Ekonomska škola, Tehnička škola, Obrtnička, Poljoprivredno-prehrambena škola iz Požege i Općina Velika. Provedba je počela 1.rujna 2017. i trajala 18 mjeseci, do 1. ožujka 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.003.602,10 kuna, od čega su bespovratna sredstava iznosila 12.406.792,56 kuna, a ostatak od 1.597.000,00 kuna su bila vlastita sredstva. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt Poduzetnički inkubator Požega željela se razviti moderna i čvrsta infrastruktura u cilju podizanja razine poduzetničkih znanja te povezivanja poduzetnika početnika s izvorom znanja i kapitala, a kako bi se povećala stopa preživljavanja poduzeća na tržištu, povećala razina svijesti o važnosti samozapošljavanja i poduzetništva i kako bi svi akteri zajednički planirali i provodili moderne razvojne politike.

Ciljevi projekta su ostvareni te je uspostavljen moderan sustav podrške, koji predstavlja uvođenje inovativnih alata za podršku i promjenu na razini potporne politike u smislu boljeg upravljanja rizikom od neuspjeha baziranog na partnerskom modelu suradnje javnog i privatnog sektora. Logistička podrška i poslovne usluge koje inkubator pruža pridonose razvoju inovativnih ideja i poduhvata inkubiranih poduzeća. Namijenjen je prvenstveno poduzetnicima početnicima, ali i postojećim poduzetnicima pružajući mogućnost najma poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama i niz pratećih usluga, kao što su: savjetodavna podrška (organizacija seminara, edukacija, radionica, pomoć pri izradi, prijavi i provedbi projektnih aplikacija za nacionalne, EU i druge fondove i bespovratne izvore financiranja, provjera poslovne ideje, iznalaženje ulagača i financijskih instrumenata u fazi ranog rasta, poslovno umrežavanje u zemlji i inozemstvu, poslovno mentoriranje, izrada poslovnih planova i investicijskih studija), organizacija sastanaka i poslovnih sajmova i slično.

Poduzetnički inkubator Požega ukupne površine od 1.281,10 m2, raspolaže sa 4 proizvodne hale s vlastitim uredom i sanitarnim čvorom, 13 uredskih prostorija opremljenih uredskom i računalnom opremom te konferencijskom i edukacijskom dvoranom koje su opremljene suvremenom prezentacijskom i informatičkom opremom, a mogu se iznajmiti na dnevnoj bazi. Koriste ih kako stanari inkubatora tako i vanjski korisnici, koji ne stanuju u inkubatoru ali imaju povremenu potrebu za prezentacijama proizvoda i usluga ili sastanke sa svojim poslovnim partnerima ili ulagačima. U Poduzetničkom inkubatoru trenutno je 35 zaposlenih osoba.

S obzirom na to da se Poduzetnički inkubator nalazi unutar gospodarske zone i da je uz samu zgradu na raspolaganju preko 30- tak građevinskih parcela, poduzetnici koji uspješno prođu fazu inkubacije, imat će mogućnost posjedovanja vlastitog prostora uz neke druge poticajne mjere. Na ovaj način, dugoročno će se riješiti problem nedostatka kapaciteta, za inkubaciju novoosnovanih poduzeća na području grada Požege.

Izvor: Grad Požega

Skip to content