Vijesti

Potpisan ugovor za „Izradu projektne dokumentacije – Kuća graševine“

U Gradskoj vijećnici u Kutjevu održano je svečano potpisivanje ugovora za „Izradu projektne dokumentacije – Kuća graševine“ na kojoj su bili prisutni predstavnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije te predstavnici Muze d.o.o. – izrađivači Muzeološke dokumentacije za Kuću graševine.

Sudionici potpisivanja ugovora „Izrada projektne dokumentacije - Kuća graševine“
Sudionici potpisivanja ugovora „Izrada projektne dokumentacije – Kuća graševine“

Kuća graševine zamišljena je kao centralno mjesto i polazišna točka kulturno-turističke destinacije Svijeta graševine, projekta koji spaja vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta Kuća graševine iznosi 2.913.500,00 kuna od čega EU sufinancira 2.476.475,00 kuna, dok je ukupna vrijednost izrade usluge projektno-tehničke dokumentacije 1.108.750,00 kuna s PDV-om. Grad Kutjevo nositelj je projekta, a provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora PSŽ. Razdoblje provedbe navedenoga projekta je od 01. kolovoza 2020. do 30. studenoga 2023. godine.

„Osim što se zaista dugo razvijao cijeli koncept projekta Kuća graševine, upravo sa našim muzeolozima jako je pomno razrađena, tako da će to biti jedno mjesto susreta, jedna podrška prvenstveno vinarima, ali i jedan jako važan dio, a to je prezentacija bogate povijesti vinskoga kraja. Kuća graševine dio je jednog šireg koncepta Svijeta graševine, brenda koji razvijamo u cijeloj županiji, ali kojemu je jezgra zapravo Kuća graševine i Grad Kutjevo. Razvijamo našu županiju kao vinsku destinaciju, a istovremeno radimo na još dvije atrakcije, jedna od njih je u Pakracu – Spahijski podrum, dok s druge strane u Gradu Pleternici imamo Muzej bećarca – UNESCO-vo nematerijalno, zaštićeno, kulturno dobro u kojemu će se spajati priča bećarca i vina te ćemo time Svijet graševine prenijeti na cijelu našu županiju.“ – rekla je ravnateljica Horvat.

Ravnateljica RKR PSŽ mr.sc. Senka Horvat
Ravnateljica RKR PSŽ mr.sc. Senka Horvat

„Uvjeren sam da će se Kutjevo realizacijom ovog projekta pozicionirati na turističkoj mapi Republike Hrvatske kao destinacija u vrhu razvoja kontinentalnog turizma te da će ovaj projekt imati veliki značaj za naše obrtnike, poljoprivrednike, vinare, vinogradare, a u konačnici i za Grad Kutjevo koji ga je i započeo u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnim koordinatorom razvoja PSŽ – Panora. Što se tiče sadržaja i kreiranja onih najsitnijih detalja koji će se nalaziti u Kući graševine, zajedno s tvrtkom Muze d.o.o., zaista smo postigli da projekt bude cjelovit, kvalitetan i da se obuhvate i najmanje moguće sitnice i detalji. Muzeološko rješenje jako je bitan kotačić u realizaciji ovoga projekta.“ – istaknuo je gradonačelnik Budimir.

Gradonačelnik grada Kutjeva, Josip Budimir
Gradonačelnik grada Kutjeva, Josip Budimir

Kuća graševine postati će interpretacijski centar koji uspostavlja najvišu razinu izvrsnosti u području razvoja enološke, turističke, kulturne, interpretacijske i prezentacijske infrastrukture u Slavoniji te prezentira kutjevačko vinogorje kao svjetsku prijestolnicu graševine i kao vrhunsku atrakciju europske vinske kulture.

 

Skip to content